В 4 града: Ваксинираш се, получаваш ваучер за магазина

24 Август 2021 | 17:18
1 коментара
Общество

Пловдив и още четири града в страната - София, Варна, Бургас и Велико Търново ще се раздават бонуси след поставена ваксина. Това съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев при посещението си в Бургас. Той обясни, че в момента тече организация да бъдат разкрити ваксинационни пунктове пред големите търговски вериги „Метро“ в петте града, като се очаква това да се случи максимално бързо. 

"Хората, които се ваксинират, ще получат ваучери, за да пазаруват в магазина. Все още не се знае с каква сума ще са заредени, очакваме решението на управата. Приветствам едно такова предложение. Други колективи направиха същото за своите служители. Там, където има разбиране и желание за мотивация, нещата се получават. Сега ще видите колко ниска ще бъде заболеваемостта сред тези служители, както и каква малка част ще влязат в болница", добави още Ангел Кунчев.

В Бургас главният държавен здравен инспектор присъства на заседание на Областния щаб, на който бяха набелязани допълнителни мерки за ограничаване разпространението на COVID-19 предвид факта, че градът е в "червената зона".  

Според доц. Кунчев основните проблеми в момента са два - ниският темп на ваксинация и липсата на доверие.  ваксинация и доверие. "Ако България можеше да постигне ваксинация 60-70%, то сега нямаше да бъде изправена пред такава вълна от заболели. Последните данни сочат, че едва 2-3 % от всички нови случаи, стигнали до болница, са имунизирани хора и то с много хронични заболявания и на възраст. От 131 починали в периода 17-23 август, 123 са неваксинирани. Тези с една  доза са 5, а с пълна имунизация - 3-ма души", съобщи още доц.Кунчев.

Главният здравен инспектор отново призова за пореден път хората да не се подвеждат от фалшивата информация за ваксините, която се разпространява предимно в социалните мрежи хората, а да се уповават на научните данни в световен мащаб. 

"50%, разпоредени в края на юли, трябва да се запазят като мярка, носенето на маски там, където е разпоредено, също трябва да се спазва, а най-вече трябва да засилим ваксинационната кампания. Има интерес към нея и са налице много фирми, които желаят да се включат. Никой не може да предвиди по какъв модел ще се развие при нас вълната. За съжаление, моята прогноза е, че ще е по-тежко, защото имаме по-малко ваксинирани. Все пак, имам една надежда, че тази вълна е по-кратка и по-остра - бързо се вдига, но и бързо спада. Вече има отчетен спад в Кипър, и в Малта, и в Гърция. Дай боже и при нас да стане така", коментира още държавният главен инспектор.

Доц. Кунчев ще пости днес и Велико Търново. Заедно с Бургас, това са двете области с най-висока към момента заболеваемост от COVID-19.

Добавени коментари

Петя публикува:
24 Август 2021 | 19:52
Еее край няма докъде се стига само и само да хванете още някоя риба срам нямате

Добавете Вашия коментар

TOP