В 16 области на Централна Северна и Южна България е обявен оранжев код за валежи от дъжд

15 Октомври 2021 | 09:17
0 коментара
Общество
В 16 области на Централна Северна и Южна България е обявен оранжев код за валежи от дъжд

Сняг заваля в четвъртък във високите части на София, в кв. "Бояна", Банкя и Кокаляне, както и в периферията на Перник, Драгоман и Кюстендил. Вчера на "Петрохан" натрупа сериозен сняг и затрудни шофьорите.

"Четири машини извършват обход на пътя. Подготвяме и специализирана група, която да реагира по други инциденти. Готови сме да реагираме на всякакви инциденти на пътя", обясни пред NOVA инж. Володя Вълов за обстановката на "Петрохан".

На прохода "Шипка" все още няма сняг.

"Имаме готовност да продължим обработката на пътищата, ако условията се влошат. Има значително завишаване на трафика, но към този момент няма проблеми. Вчера направихме необходимите обработки на настилките и не допуснахме заледяването им", обясни инж. Деян Георгиев.

Днес ще се задържи облачно и дъждовно, като валежите ще продължат и през нощта срещу събота. Това съобщи за Агенция "Фокус" дежурният синоптик Мартин Славчев от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

В 16 области на Централна Северна и Южна България е обявен оранжев код за валежи от дъжд,

очакват се значителни валежи, на отделни места до 65 mm.

Заради валежите е обявен и жълт код в 10 области в западните и източните райони. В районите с жълт код валежите ще са с количества 20-35 mm. Вятърът ще е слаб, в Източна България - умерен от североизток.

Вятърът днес ще е слаб, в Източна България - умерен от североизток. Максималните температури ще са от 5-6° на места в Западна България до 17-18° по Южното Черноморие.

Под влияние на приближаващия южно от страната средиземноморски циклон, атмосферното налягане ще се понижи и ще бъде по-ниско от средното за месеца.

Над Черноморието ще е облачно с превалявания от дъжд. Ще духа умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури на въздуха ще са между 15° и 18°, приблизително колкото е температурата на морската вода. Вълнението на морето ще е около 3 бала.

В планините ще е облачно с валежи от дъжд, над 1500 метра - от сняг, в сутрешните часове в Западна България и на по-малка височина. Ще духа умерен вятър, предимно от изток, по най-високите части на Рила и Пирин – силен от юг. Максималната температура на 1200 ще е около 6°, на 2000 метра - около 0°.

В събота валежите ще продължат,

но постепенно ще отслабват. Вятърът ще бъде слаб до умерен, ще се ориентира от север-северозапад, най-късно - в източните райони, където през по-голямата част от деня ще бъде югоизточен.

Температурите ще останат без съществена промяна и почти без дневен ход, по-високи в Източна България.

В неделя в западната половина от страната вятърът ще отслабне, в източната ще остане умерен, от север-северозапад. Ще се задържи със значителна облачност, все още ще има слаби превалявания от дъжд, но на малко места. Ще остане хладно за средата на октомври, с минимални температури между 6 и 11° и максимални между 11 и 16°.

Източник: НИМХ nova.bg Агенция "Фокус" БТА 

Добавете Вашия коментар

TOP