Уволниха и шефа на ДА "Разузнаване", не предоставял секретна информация на президента Радев

16 Юни 2021 | 14:24
0 коментара
Общество

Правителството освободи шефа на Държавната агенция "Разузнаване" Атанас Атанасов и предлага той да бъде заменен от Антоан Гечев.

 

Това съобщи на извънреден брифинг говорителят на МС Антон Кутев, цитиран от БНТ.

Ето и мотивите:

"В контекста на необходимостта да се гарантира устойчивостта на системата за защита на националната сигурност на Република България под ръководството на Атанас Атанасов Държавна агенция "Разузнаване" е осъществявала своята дейност при неспазване на презумцията за обективност, безпристрастност и политическа неутралност.

 

Съгласно закона за Държавна Агенция "Разузнаване" същата следва да предостави еднаква по обем и съдържание информация на президента на Републиката, на председателя на НС и на министър-председателя. Налице е нарушаване на този принцип по отношение на разузнавателната информация, предоставяна на президента на Републиката", каза Антон Кутев.

 

Министерският съвет предлага на Президента на Република България да издаде указ за освобождаването на Атанас Атанасов от длъжността председател на Държавна агенция „Разузнаване“ и за назначаване на Антоан Гечев на поста, съобщи Правителствената информационна служба.

Антоан Гечев е бил заместник-директор на Служба „Военна информация“ в периода 2018 г. – 2020 г. Притежава образователно-квалификационна степен „магистър“ по специалността „ Военно дело“ от ВА „Г. С. Раковски“.

За зам.- председател на ДАНС се предлага Станислав Станчев, който заменя Недялко Недялков.

Недялков бе освободен в средата на май.

Според самия Недялков една от причините за уволнението е неговият подпис, който стои под отнетия достъп на настоящия вицепремиер и министър на вътрешните работи Бойко Рашков до класифицирана информация, издаден преди 2 години за срок от 3 години.

 

Министерският съвет определи Станислав Станчев за заместник-председател на Държавна агенция „Национална сигурност“, съобщи и Правителствената информационна служба.

С правителствено решение беше освободен от поста Недялко Недялков. В тази връзка, по предложение на председателя на ДАНС, Станислав Станчев ще довърши започнатия мандат до 25 юли 2023 г.

Станчев притежава образователно-квалификационна степен „магистър“ по специалността „Танкови войски-строеви“ от ВНВУ „Васил Левски“ и по специалността „Финанси“ от УНСС. Работил е в ДАНС. Заемал е длъжности в силите на НАТО в Афганистан.Епицентър.бг/БГНЕС

Добавете Вашия коментар

TOP