Увеличение на майчинството, отпуск по бащинство, данъчни отстъпки: нищо не може да спре българките да правят аборти

18 Септември 2022 | 22:40
2 коментара
Общество
Увеличение на майчинството, отпуск по бащинство, данъчни отстъпки: нищо не може да спре българките да правят аборти

Нито въведените данъчни облекчения, нито удължаването на отпуска по бащинство за гледане на дете, нито пък увеличеният от четворната коалиция размер на обезщетението за отглеждане на дете до 2-годишна възраст, не могат да спрат българката да прави аборти, предаде репортер на БГНЕС.

 

Статистиката сочи, че в периода април – юни на тази година България е загубила 4 689 неродени деца, като повече от половината от абортите – 2648, са направени по желание на бременната жена, а не по медицински показатели.

От бъдещото си дете най-често се отказват жени над 30-годишна възраст, като за първите 6 месеца на годината са направени 2499 аборта в тази възрастова група, като 1300 от тях са по желание.

Най-малко направени аборти има във Видин – 15, като 8 от тях са на жени между 20 и 29 годишна възраст.

София и Пловдив са водещите градове, в които жените не желаят деца – в София са извършени 891 прекъсвания на бременности, а в Пловдив – 501.

Расте общата бройка на направените аборти през първото полугодие в сравнение с второто тримесечие на миналата година, когато са извършени 4 664 аборта, отново над половината от тях – 2675, по желание.

Това означава, че за периода април-юни тази година са направени по над 700 доброволни аборта месечно.

Спрямо статистиката на НЦООЗА за второто тримесечие на 2021 г. са направени 5338 аборта, като 3319 от тях са по желание. /БГНЕС

Добавени коментари

Мая публикува:
19 Септември 2022 | 19:01
То във Видинско останаха ли хора, че някой да ражда там! Естествено, че там най-малко ще са абортите! Навалицата е в София, където има работа!
Лили публикува:
19 Септември 2022 | 18:59
Е как да искат дете, като месечните надбавки са стотинки, с които пакет памперс не можеш да купиш, като сума ти жени не могат да вземат майчинство, защото няма къде да работят, за да имат стаж за него. Големи грижи на държавата, няма що! Рай за циганките, за българките - нищо!

Добавете Вашия коментар

TOP