Увеличава се броят на потребителите в кухнята за бедни в Благоевград

16 Ноември 2020 | 15:37
0 коментара
Общество

"От началото на епидемията от коронавирус се увеличава броят на хората, които всяка събота получават топъл обяд от кухнята за бедни към храм "Свети Николай" в Благоевград.

През последните седмици порциите, които се раздават, са близо двеста", каза Мирела Кючукова, която е ръководител на кухнята и на Православен информационен център - Благоевград.

"Преди началото на епидемията раздаваните порции са били между сто и тридесет и сто и петдесет. Сред новите потребители има хора, които споделят, че са загубили работата си или са увеличили разходите си за лекарства и други нужди", разказа Мирела Кючукова.

Над 526 000 нуждаещи се получават пакети с храна или топъл обяд

"Те нямат средства и за предпазни маски и дезинфектанти и често ползват стари шалове, с които да покрият лицето си", допълни тя. Затова от кухнята призовават за даряване не само на хранителни продукти, но и на предпазни средства.

За поредна година преди коледните празници от Православния център, съвместно с Общинския съвет по наркотични вещества, събират и трайни хранителни продукти, с които да се подпомогнат социално слаби семейства от града.

"Дарителската кампания ще продължи до средата на декември, а храните ще бъдат раздадени преди празниците", посочи Мирела Кючукова. Те са за семейства на наркозависими, за бедни възрастни хора, а съвместно с училищата се предоставят хранителни продукти и на ученици от семейства с ниски доходи.

"В кампанията ще бъдат събирани дълготрайни пакетирани храни от първа необходимост, както и шоколади, вафли и лакомства, които ще бъдат коледна изненада", каза още Мирела Кючукова.

Добавете Вашия коментар

TOP