Уведомлението за карантина вече ще се дава и със смс

20 Ноември 2020 | 11:26
0 коментара
Общество

Уведомяването на хора, които трябва да се поставят под карантина, да става както с издаване на предсписание, така и с обаждане по телефона, смс или имейл.

Това решиха депутатите на първо четене днес с промени в Закона за здравето с 126 гласа “за” и 10 “въздържали се, съобщава 24 часа. Промените предвиждат още контактните лица да нямат право да откажат да се тестват или да бъдат поставяни под карантина. Здравният министър да може да налага забрана за износ на лекарства, които са дефицитни на нашия пазар по време на пандемия, гласи друга промяна. От ГЕРБ предлагат и да отпадне задължителното болнично лечение на пациенти болни от коронавирус, каквото бе въведено в началото на пандемията. Именно това предложение обаче предизвика критика от опозицията и в пленарната зала днес. Предлага се да направим промяна в Закона за здравето с мотива, че така се включваме в общата идея за справяне с пандемията от COVID. Така ли е в действителност? Днес ние трябва да разсъждаваме по темата дали болните с остри заразни заболявания, висока смъртност трябва да имат задължително болнично лечение, коментира червеният Георги Йорданов.

ДПС няма да подкрепи промените в Закона за здравето, обяви пък депутатът от движението Джевдет Чакъров. Според него приемането на текста за отпадане на задължителното болнично лечение от коронавирус и другите заразни болести означавало да се постави на риск опазването на общественото здраве. Липсвала и аргументация за промяната. Предвид огромния натиск върху здравната система, препълнените болници и отделения и трудности за постъпване, най-вече поради липса на лекари, ще оставим съмнение в обществото, че по този начин държвата ще абдикира от отговорност за болнично лечение на болни от COVID, категоричен бе Чакъров. Ангажирам се с прецизиране на текстовете, отвърна шефката на парламентарната група на ГЕРБ и председател на здравната комисия Даниела Дариткова.

Ако Министерството на здравепозването и експертите ми кажат точно кои са заболяванията, при които задължителното болнично лечение е елемент на противоепидемичната мярка, ще направим разделение на текстовете, защото така ще бъде по-прецизно. При болест, например като чума, да имаме задължителна изолация и болнично лечение. Съюзът “и/или” създава проблем даже и при тези заболявания, даже при тях в момента може да има повратно тълкуване така, както сме го записали. А в същото време аз продължавам да твърдя, че всички пациенти, които се нуждаят от коронавирусно лечение по преценка на лекуващ лекар отиват в лечебно заведение за болнична помощ. И все пак тези пациенти са 20% от всички, които имат коронавирус. По-голамият процент от пациенти могат да останат само с изолация в домашни условия, така че тук болничното лечение не може да бъде задължително или елемент на противоепидемичната мярка. Става въпрос за надзор на заразните болести и противоепидемични мерки, а не индикации за един или друг вид лечение. Това обсъждаме и това сме предложили, каза Дариткова.

Добавете Вашия коментар

TOP