Утайката от кафе може да защити околната среда

08 Септември 2015 | 08:22
0 коментара
Любопитно
Утайката от кафе може да защити околната среда

Учени оповестиха, че могат да уловят и да складират метан в утайка от кафе, като по този начин намаляването на парниковите емисии се комбинира с рециклиране на отпадъци, предаде Франс прес.

За целта е нужно утайка от кафе да бъде потопена в натриев хидроксид (сода каустик) и сместа да бъде подгрята до 900 градуса Целзий. Получава се активен въглен за по-малко от един ден, уверяват авторите на изследването.

Активният въглен е структура, която е съставена най-вече от въглеродни атоми и се получава след процес на карбонизация при висока температура. Отличава се с големи абсорбиращи свойства.

"Голямата новина, е че този процес е бърз и че основните материали са евтини", заяви Крисчън Кемп, който е извършил изследването заедно със свои колеги от Националния университет за наука и технологии в Улсан, Южна Кория.

Метанът е газ с парников ефект. В чистия си вид метанът може да се използва като гориво. Резултатите от изследването внушават, че превръщането на големи количества метан в енергоизточник може да спре климатичното затопляне.

Резултатите от изследването са публикувани в Nanotechnology.

Източник: БТА   

Добавете Вашия коментар

TOP