Успя! Човекът амфибия Яне Петков подобри рекорда на Гинес, преплува 3 380 м. в чувал с вързани ръце и крака/Обновена/

24 Юли 2018 | 15:07
0 коментара
Общество

След активна двуседмична подготовка Яне Петков скочи днес във водите на Охридското езеро в 9:36 ч. местно време при температура на водата 22 градуса. 

За три часа Човекът амфибия успя да преплува разстоянието от 3 380 м с вързани ръце и крака в чувал, което беше измерено с джипиес. Така практически Яне Петков подобри рекорда на индиеца Гопал Карди, който с вързани ръце и крака преплува 3 071 м в Индийския океан през 2013 г., но без да бъде в чувал. 

През цялото време на плуване Човекът амфибия беше следен от четири лодки и медицинско лице. Записът от днешния опит на Яне Петков ще бъде изпратен в централата на Гинес, уведомиха от екипа му. На място в град Охрид е кметът на община Петрич Димитър Бръчков , който даде подкрепа на Петков преди месеци. 

Активно съдействие беше оказано от община Охрид и организацията на Червения кръст в македонския град.

„Всички институции, имащи отношение към Охридското езеро – капитани в пристанището, езерната полиция, но и всички граждани на Охрид, които проявяват голям интерес да гледат подвига на Яне Петков са уведомени за това, което предстои. Ангажирали сме 4 екипа водни спасители, в които участват 12 човека и 3 медицински екипа с 8 човека. Тоест 20 души от Македонския червен кръст ще бъдат включени в техническата организация. Допълнително има ангажирани още водни спасители, но и много доброволци, които ще помагат на Яне Петков“, каза по - рано днес Сашко Точко, председател на Македонския червен кръст.

Той отбеляза, че град Охрид, но и Червеният кръст са горди, че Яне Петков и Община Петрич са избрали Охридското езеро, за да може да се направи такъв подвиг, който значи много за промотирането на Охрид.

„Искам да благодаря на всички медии от българка страна и на Вас, на кмета на Петрич Димитър Бръчков и на всички от България и Македония, включени в организацията“, каза Точко.

Добавете Вашия коментар

TOP