Усложнена зимна обстановка в България

05 Февруари 2020 | 21:04
0 коментара
Общество

Снеговалежите и падането на температурите затрудниха движението и предизвикаха аварийни ситуации на много места в България в сряда.

Според прогнозата на НИМХ тази вечер и през следващите няколко дни се очаква усложнена зимна обстановка.

За последните 10 часа в пожарните служби са постъпили близо 30 сигнала, свързани с метеорологичната обстановка, съобщи МВР.

Основната част от тях са за паднали дървета, стълбове, отстраняване на опасни предмети и изтегляне на закъсали превозни средства. Най-много сигнали са постъпили в област Смолян.

Съобщения, свързани със зимната обстановка има и на територията на областите Кърджали, Хасково и Търговище.

Няма електрическо захранване в селата Боровина, Букова поляна, Студена, Вехтино, Цирка, Върбина, Равнил, Ляска, Лещак, Равнища, община Баните и частично в населените места в община Рудозем.

Към момента снеговалежът е намалял значително. Пътищата са труднопроходими при зимни условия.

Малко преди 16 часа в смолянската пожарна служба е получен сигнал за закъсал автобус, превозващ 36 деца и 10 възрастни, в района на Пампорово. Екип на районната служба е успял да евакуира и транспортира децата и техните придружители.

По същото време пожарникарите от Смолян са предприели действия за изтегляне на други два автобуса и няколко леки превозни средства, закъсали в същия район. Към момента пътят е освободен и предстои неговото почистване.

Проходът Хаинбоаз беше затварян на няколко пъти. Над 20 тира бяха блокирани от снеговалежа. Много от товарните камиони не бяха подготвени за движение при зимни условия.

През границата в Гърция се пропускат само леки автомобили с вериги за сняг.

За утре, 6 февруари, НИМХ обяви „жълт код” в 13 области от източната част на страната за валежи от сняг и образуване на снежна покривка между 10 и 15 см.

Това са Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Добрич, Варна, Бургас, Сливен, Хасково и Кърджали.

Оранжев код е обявен за черноморското крайбрежие в Бургаска област. Морето ще бъде бурно с вълнение 4-5 бала (вълни с височина до 4 метра). Ще духа вятър със скорост 20-24 м/сек, с пориви 25-30 м/сек (90-108 км/ч ).

Vesti.bg

Добавете Вашия коментар

TOP