Урсула фон дер Лайен: ЕК дава зелена светлина на българския План за възстановяване и устойчивост

07 Април 2022 | 10:48
0 коментара
Политика
Урсула фон дер Лайен: ЕК дава зелена светлина на българския План за възстановяване и устойчивост

Едно голямо благодаря на Урсула фон дер Лайен за предаването на Плана за възстановяване и развитие, който вече е финализиран. С този план, който е с размер над 12 милиарда лева е близо 10 % от нашата икономика, и два възможност България да се трансформира, да си гарантираме енергийната сигурност, намалявайки зависимостта от природен газ, да използваме най-новите технологии за нашата енергийна система. Това заяви премиерът Кирил Петков от Гранитната зала на Министерски съвет в София на съвместна пресконференция с председателят на комисията Урсула фон дер Лайен, на която представят Националния план за възстановяване и устойчивост на България.

Да реформираме върховенството на закона чрез засилен контрол върху главния прокурор с назначаването на съдия, който временно може да стане разследващ прокурор, да реформираме антикорупционната комисия и начина, по който провеждаме обществените си поръчки. Да инвестираме с образованието, да модернизираме образователната инфраструктура. Нови инвестиции в изследвания и иновации. Да помогнем на нови стартиращи и иновативни компании. Този план е работещ, иновативен и ще финансира промяната в България, каза още Петков.

Такава иновация е изключително важна, тя е инструмент за поддържане на нашата икономика устойчиви и конкурентно способни, заяви Урсула фон дер Лайен.

ЕК дава "зелена светлина" на българския План за възстановяване и устойчивост, уточни тя. 

"Планът е изключителен, 60% подкрепа на зеления преход, това е добре дошло и очакваме България да се присъедини към нас по отношение неутралността на климата", заяви Урсула фон дер Лайен.

Председателят на ЕК посочи, че България се насочва към две от основните и важни теми от Механизма за сътрудничество и проверка - реформата на Антикорупционната комисия и отчетността на главния прокурор. „Това са две важни стъпки, които са задължителни като част от Механизма. Така ще постигнете целите си”, категорична бе Фон дер Лайен. 

На въпрос дали Европейската комисия подкрепя предложението за закриването на специализираното правосъдие, създадено именно по предложение на ЕК, тя отговори: „Има много ясен план и цели, които са описани по тази тема. Основното е отчетността. Всяка една система трябва да има взаимен контрол и отчетност. Това са необходимите стъпки за реформи и те са заложени в Плана”.

Председателят на ЕК препоръча руските газови доставки да се плащат в евро или долари, както е по договорите с Газпром. Предстои анализ на указа на руския президент Владимир Путин и все още няма обща позиция на ЕС, но договорите трябва да се спазват и доставките да се плащат както е заложено по тях, изтъкна Урсула фон дер Лайен.

Урсула фон дер Лайен връчи на министър-председателя почетен плакет.

Добавете Вашия коментар

TOP