Управителят на атакувания от полиция Тубдиспансер в Благоевград уволни авторката на сигнала срещу него и още двама лекари

02 Юни 2021 | 18:03
2 коментара
Общество

Две лекарки в Тубдиспансера в Благоевград са получили предизвестия за прекратяване на трудовите договори. Седмица след като полиция и прокуратура влязоха в общинското здравно заведение и иззеха всички документи и сървъра, управителят д-р Петър Георгиев се освобождава от авторката на сигналите срещу него д-р Екатерина Тенекеджиева-Чимева и от колежката й д-р Чаракчиева, чийто брат д-р Чаракчиев също работи в диспансера.

„Двете са на половин щат и са пенсионерки. Аз отдавна търсех специалисти и намерих двама лекари, които назначих на пълен щат в болницата“, лаконичен бе д-р Георгиев, като намекна, че е подготвил за връчване и трето подобно предизвестие на лекар, който е в болнични. Единствен от екипа след претърпяна операция с болничен лист в момента е д-р Чаракчиев. Той заедно с д-р Тенекеджиева бяха поканени на заседания на Комисията по жалби и контрол към Общинския съвет преди време да дадат повече яснота по писмото със сигнали за злоупотреби срещу д-р Георгиев.

Повод за гнева на д-р Тенекеджиева, дръзнала в началото на февруари да иска от всички институции пълна проверка на работата и отстраняване на шефа на Тубдиспансера, бяха солидните финансови бонуси, раздавани на тесен кръг близки до управителя служители, както и други нарушения, допуснати в работата на управителя. Д-р Георгиев пък в обясненията си пред съветниците твърдеше, че не е нарушил закона и като ръководител е толерирал финансово работещите по позволен от нормативните документи начин.

"Договорът ми е на пълен щат, не на половин”, опроверга вчера твърденията на управителя д-р Тенекеджиева, като обясни, че мотивът, посочен в предизвестието й, е пенсионната възраст. „Разбрах, че единият от новите колеги от Троян също е пенсионер, другата колежка е от Дупница и не знам дали някой от тях има специалност“, отбеляза освободената лекарка. Тя припомни, че в сигнала си до ОбС и контролните институции преди няколко месеца е посочила, че в Тубдиспансера на половин щат работят 5-има колеги, в това число и общинският съветник д-р Пандев, който е без специалност. За разлика от тях, д-р Тенекеджиева единствена има изкарани два тримесечни курса по пневмология и фтизиатрия, и в този смисъл критериите за подбор на управителя д-р П. Георгиев не са ясни.

Припомняме, че д-р Тенекеджиева е лекар с 40 г. стаж в белодробната болница. В сигнала си с искане за пълна ревизия на работата на управителя тя маркира фрапиращите нарушения в шест основни точки. Сред тях са, че стационарът е поверен на лекар без специалност – д-р Лазаров, тъй като управителят преглеждал в частния си кабинет в поликлиниката, а за благодарност д-р Лазаров е назначен на 2000 лв. заплата – същата като на съветника д-р Пандев, който е без специалност и е на половин щат, но и двамата взимат щедро ДМС.

За Ро-графиите, които се правят в общинско здравно заведение, се плаща на ръка, а не на каса, посочи в сигнала си д-р Тенекеджиева и обясни, че туберкулозно болните се привиквали от старшата сестра с Направление 3, въпреки че са диспансерни, за да се приемат или на повторно лечение, или по клинична пътека. Редовно по клинична пътека се приемали фигуранти, без да се лекуват, само за бройка или за болнични, в това число и служители на белодробната болница. Главната сестра подписвала и болнични, тъй като завеждащ отделението д-р Керемедчиева не идвала на работа, подобно на рентгенолога д-р Пасалуди, която пък е в Сандански и е на половин щат в диспансера, а графиите се разчитали дистанционно и се подписват от управителя.в.Струма

Добавени коментари

Пациент публикува:
03 Юни 2021 | 21:14
Ако си пациент в тази болница, знаеш кой от лекарите, сестрите и санитарките НАИСТИНА работи! Браво на д-р Георгиев! Който работи - да получава! Който имитира дейност - вън!
Блг публикува:
02 Юни 2021 | 18:40
Мършаааа

Добавете Вашия коментар

TOP