Уникална снимка трогна благоевградчани: Файтонджия извозва горноджумайци с шейна през 30-те години на миналия век

12 Януари 2017 | 05:59
2 коментара
Общество
Уникална снимка трогна благоевградчани: Файтонджия извозва горноджумайци с шейна през 30-те години на миналия век

Известният благоевградски журналист, писател и общественик Владимир Каперски разчувства благоевградчани с архивна снимка от снежната Горна Джумая през 30-те години на миналия век.

На Фейсбук страницата си той е написал: „Преди години писах статия във вестник "Струма" за горноджумайските файтонджии. С благоговейна наслада се срещах с живи родственици на тези изумителни люде, които превозваха съграждани и гости под романтичното потракване на конски копита и веселата песен на звънчета в сбруите. Най-много ме порази съдружието на тези труженици, не само че не е пламтяла търговска вражда, а семействата на всички кочияши са живели като едно голямо семейство. Било естествен обичай да честват и се веселят на празници, да си организират излети и пикници. Особено ме изуми снимка на един от файтонджиите - било е тридесетте години, вихрела се е зима, люта като сегашната. Файтоните замлъкнали, но този находчив човек е заменил колата с шейна.

И още по-изумителното на тази историческа снимка е транспарантът, уведомяващ горноджумайци, че тече начинание под призива: "ДА НАХРАНИМЪ И ОБЛЕЧЕМЪ БЕДНИТЕ ДЕЦА!".Струма

Добавени коментари

Йорданка Андонова публикува:
12 Януари 2017 | 17:34
Здравейте! Мога ли по някакъв начин да получа тази снимка. Чудесна снимка. Това е моят дядо - Георги Радонов. Той е файтонджията със зимната шейна в Горна Джумая. Той е файтонджията- песнопоец, който е канен по годежи и сватби да извозва чеиза на младоженката, пеейки съответните песни за случая. Нямам тази снимка. Статията от в."Струма" за файтонджиите в града я пазя и до днес.Предполагам че някой от снимките към тази статия са от вуйчо ми- но и тях ги нямам.
очевидка публикува:
12 Януари 2017 | 09:59
Също ми стана мило виждайки снимката. Аз живеех в къщатана баба и дядо коят осе намираше на павиранатаулица със предишно име "Г.Димитров" иидващаотж.п гарата към ресторант "Мелник", сега книжарница"Хеликон" Т.е "главната улица". Още нямаше булеварда, и основното движение беше попавираната улица. Файтоните извозваха хората от гарата към центъра и обратно. Помня ги много добре и думитена г-н Каперски за файтонджиите са истина.

Добавете Вашия коментар

TOP