Украйна е тазгодишният победител в Евровизия 2022

15 Май 2022 | 08:26
1 коментара
Общество
Украйна е тазгодишният победител в Евровизия 2022

В оспорвана надпревара Украйна стана победител в конкурса „Евровизия“.

Рап/фолк групата Kalush Orchestra беше фаворит на букмейкърите за спечелване на тазгодишното издание на историческия певчески конкурс с песента си „Стефания“.

Изпълнението ѝ беше високо оценено по време на първия полуфинал.

След изпълненото с напрежение обявяване на публичното гласуване стана ясно, че Украйна е получила най-високите оценки на публиката от цяла Европа и Австралия с 439 точки.

След обобщаването на тези цифри Украйна спечели победата с общо 631 точки.

Това е третата победа на страната след победите през 2004 г. и 2016 г.

Анализатори прогнозираха, че макар нахлуването на Русия в Украйна все още да не е осигурило на страната членство в НАТО и ЕС, има огромна вероятност да я тласне към третата ѝ победа в ежегодния конкурс за песен "Евровизия", припомня БГНЕС.

Изпълнението на "Стефания" от оркестър Kalush Orchestra - песен, за която се твърди, че е посветена на майката на фронтмена Олег Псюк и съдържа думи като "Винаги ще намеря пътя към дома, дори ако всички пътища са разрушени", стана фаворит за победа на финала.

 

И въпреки че участниците в "Евровизия" официално обещават, че песенният фестивал "в никакъв случай няма да бъде политизиран", поради войната в Украйна ангажиментът за политическа неутралност на Европейският съюз за радио и телевизия (EBU), обединението на обществените медийни организации, което провежда конкурса "Евровизия", беше подложен на сериозно изпитание.

Украинската група Kalush Orchestra пише „Стефания“ преди инвазията, но песента е изпълнена с едва прикрити патриотични чувства: "Майка Стефания, майка Стефания; полето цъфти, но косата й посивява". Песента привидно е за едноименната майка на фронтмена Псюк, но текстът звучи много силно, сякаш е написан за родината му. "Тя ме люлееше като бебе, тя ми даде ритъм", се казва в един от стиховете. "И не можеш да ми отнемеш силата на волята, тъй като я получих от нея."

На второ място в конкурса се класира Великобритания с 466 точки, а на трето – Испания с 459 точки. /БГНЕС

Добавени коментари

Въведете име... публикува:
15 Май 2022 | 09:06
ХАХА...ЗНАЕХ СИ! ЧЕСТИТО НА"победителя"в евроГЕЙвизия!

Добавете Вашия коментар

TOP