Украински бежанци излязоха на протест в Банско

10 Ноември 2022 | 12:37
8 коментара
Общество
Украински бежанци излязоха на протест в Банско

Украински бежанци излязоха на протест в Банско днес на централния площад, близо до сградата на общината. Протестните действия са свързани с това, че не искат да напускат хотелите, където са настанени. 

Мирният им протест е в подкрепа на програмата за временна закрила за хотелско настаняване. Те искат да се преразгледа решението на Министерски съвет за принудителна заселване на украински бежанци, настанени в хотели и заселване в държавни бази без подходящи условия, отопление, достъп да образование и здравеопазване, инфраструктура и адекватно осигуряване на живот на жени, деца, пенсионери и инвалиди. 
Недоволните настояват да се продължи финансирането на хотелиерите, които са приютили бежанци. 

“Искаме да бъде преразгледано решението на МС за принудителна заселване на украински бежанци, настанени в хотели и заселване в държавни бази без подходящи условия, отопление, достъп да образование и здравеопазване, инфраструктура и адекватно осигуряване на живот на жени, деца, пенсионери и инвалиди. Молим да продължите да финансирате хотелиерите, които приютиха украински бежанци”, се казва в писмото им изпратено до кмета на община Банско Иван Кадев.

Различни са данните за броя на украинците в Банско и те варират от 700 до 1 500 човека. Към този момент са настанени в няколко по-малки хотели, както и в апартаментни комплекси. Община Банско предприе действия веднага след идването в общината на майки с деца и организира посещението на децата в детски градини, общински училища и др./Снимка - Пирин Нюз/

Украински бежанци излязоха на протест в Банско

Добавени коментари

Лили публикува:
10 Ноември 2022 | 18:08
Що не идат в Америка да видим как ще ги посрещнат там? Ама не ги искат! А тук ще протестират, дето вече година са на курорт безплатно! Храбри били! Колко мъже украинци се домъкнаха тук с луксозни джипове на почивка!Да си ходят в Украйна, аман от нагли използвачи! А гербаджиите с вилите за гости, детжо се оказаха за частно ползване, що не ги отвориха за мърлявите украинци, а си ги кътат! Ама и те като украинците - мръшляци!
Народна мъдрост публикува:
10 Ноември 2022 | 17:40
“На подарен кон зъбите не се гледат!“
Горд ГЕРБЕР публикува:
10 Ноември 2022 | 16:53
Това е разликата между гражданите и селяндурите. Ние в ГЕРБ Банско споделяме европейски ценности и имаме солидарност с украинските ни братя. Ние виждаме Банско като спасителен пристан за жертвите на войната. Вие селяндурите преоданци гледате само себе си и малките ви душици. ГЕРБ Банско призовава: Да споделяме евроатлантическите ценности и да сме добри към ближния си брат! Банско има много смели и храбри люде, които даже биха сформирали доброволчески отряд, който да окаже помощ на нуждаещите ни се братя в Украйна. Това сме ние, истинските банскали. Ние помагаме, не мразим! Слава Украйна! Украйна победа! ГЕРБ победа!
Чуй бре,гербаджия миризлив! публикува:
10 Ноември 2022 | 16:07
Ами като си толкова "милостив" защо не си ги настаниш в къщи,в механа "Мацурев хан",примерно?Колко сте настанили в "Мацурев хан"?Ако беше в парламента сега Мацурево депутат щеше да текат реки от мед и масло към украинците и най-вече към Банско,ама НЕ Е!И няма и да бъде!А ако догодина стане кмет-тогава ще видим колко пари чини-всичко,което е преносимо ще се транспортира към тях!Скриите го тоя малоумник!Не стига,че още ни деби от всяко кюше и от всеки дирек,ами сега още продължавате да ни го натрапвате!А Банско е показало какво е и без Мацурко-клепоухий!А Мацурко без Банско е никой!Глупак смахнат,та оклечен!
Аз публикува:
10 Ноември 2022 | 15:26
Ей това герб Банско е като мерудия на всяка манджа!Някой питал ли е Банско иска ли бежанци? За българите мизерия и контейнери за спане а за украйнците хотели.Е затова герб и други парти отиват там където им е мястото!Слава Русия и дано скоро пусне една атомна и да се свърши с мъките!
Муле публикува:
10 Ноември 2022 | 14:38
Айда полека лека а се прибирате оти ише малко и войната че ви се види лукс мамка ви дееба и дриполето.В Банско бияя лошо ага се наложи
ГЕРБ Банско публикува:
10 Ноември 2022 | 14:13
Приятели на ГЕРБ! Приятели на Банско! Драги съграждани! Да покажем че Банско е гостоприемно! Да покажем, че Банско може и знае да помага! Нека всеки истински банскалия да отвори дома си за нуждаещите се бежанци! ГЕРБ Банско призовава: безплатна храна за украинските бежански, осигурена от хотелите и механите в града ни! 20 процента от легловата база да се запази безплатно за украинци! 5 % от данъците за общината да се ползват за финансиране за бежанците! В Банско да се преименува улица на "Украински герои"! СЛАВА УКРАЙНА! СЛАВА ЗЕЛЕНСКИ! ДОЛУ РУСИЯ! ПОДКРЕПА ЗА ПРОТЕСТА!
?????? публикува:
10 Ноември 2022 | 14:01
А,кой ви дава право да искате и да протестирате.Като не ви харесват държавните бази си вдигайте чукалата и марш обратно е Украйна.Защо трябва ние да ви хрантутим.Мръсна сган долна .

Добавете Вашия коментар

TOP