Ужас в Пиринско: Коклюш влезе и в благоевградско училище, цял клас е карантиниран

23 Април 2024 | 09:50
0 коментара
Общество
Благоевград
Ужас в Пиринско: Коклюш влезе и в благоевградско училище, цял клас е карантиниран

Коклюш влезе и в благоевградско училище, цял клас е карантиниран.

Заразените ученици няма обаче да бъдат върнати у дома, а ще продължават да посещават училище, защото при коклюша не се предвижда карантиниране така както беше при ковид пандемията, но децата ще бъдат наблюдавани стриктно от медицински лица в рамките на 2 седмици. Според наредбите – болните от коклюш не подлежат на задължителна карантина, а на самоизолация до оздравяване.

Коклюшът е новата заплаха за децата. Болните се увеличават.

От началото на годината до момента в област Благоевград са регистрирани 7 случая на коклюш при деца, които вече са излекувани.

До момента случаи на коклюш са регистрирани в 45 училища в страната в общо 56 паралелки, сочат данните на здравното министерство. На този етап специални мерки в тях и в детските градини и ясли не се предвиждат.

Обикновено симптомите се появяват 7 до 10 дни след заразяването, но това може да стане и след 21 дни: 

Първоначално симптомите наподобяват обикновена настинка (кихане, течащ нос, слабо повишена температура и лека кашлица). В рамките на две седмици кашлицата се изостря и се характеризира с многобройни краткотрайни изкашляния, последвани от специфичен инспираторен звук – реприз. Пристъпите често водят до изхрачване на прозрачна течност, последвано от повръщане. В началото симптомите настъпват нощем, после се увеличават през деня и могат да продължат до един или два месеца. 

При малки бебета е възможно да не се стигне то типичния реприз, а пристъпите на кашлица могат да бъдат последвани от кратки периоди на спиране на дишането. След тази фаза пристъпите стават по-редки и с отслабен интензитет, а състоянието на детето постепенно се подобрява (което може да отнеме до три месеца). 

При юноши, възрастни и деца, които са частично имунизирани, заболяването преминава по-леко и с разлика в симптомите. При тези групи и при много малки бебета диагностицирането на болестта е по-трудно. 

Добавете Вашия коментар

TOP