Ужас! Процентът на положителните PCR тестове у нас не спада

15 Декември 2020 | 13:20
1 коментара
Общество

Броят на новозаразените в България за изминалото денонощие е 2095, според информацията на Единния информационен портал.

Прави впечатление обаче и сравнително малкият брой направени PCR тестове - 5298, т.е. почти двойно по-малко от правените обикновено през делничните дни на ноември и началото на декември. Въпреки това, процентът на положителни случаи остава висок - 39.54%.

В болнични заведения има 7045 пациенти, като все още голям брой - 580 от тях, са в интензивни отделения.

Общо 90 128 активни случая се водят в системата, а броят на новоизлекуваните доближава този на новите случаи, макар и да е малко по-нисък - 1858.

София все така е градът с най-много новозаразени - 312. Следват Пловдив (273), Варна (156), Стара Загора (152), Русе (137), Благоевград и Бургас по 110 и др. Най-малко положителни тестове са дадени в Габрово (9), Видин (8) и Ямбол (1).

Все така е висок и броят на смъртните случаи. Починали са 150 души за последните 24 часа, с което общият брой на жертвите е 5838.

Данните бяха коментирани днес от социалния министър Деница Сачева, която също се изказа предпазливо относно вдигането на наложения частичен локдаун. "Много са крехки тенденциите, за да отпускаме мерките", коментира Сачева, която иначе увери, че и днес, и утре се провеждат срещи по този въпрос. "Нагласата сред повечето колеги в правителството е да се започне поетапно отваряне, но не пълно отваряне", допълни тя пред "Нова телевизия".

Отпускане на мерките срещу COVID-19 по коледните празници може да се превърне в една от трагедиите на живота ни. За това предупреди в студиото на БиТиВи представителят на Световната здравна организация (СЗО) у нас доц. Михаил Околийски. "Мисля, че трябва да имаме здрав разум в тези времена и да не се поддаваме на емоциите си. В момента положението в България не е добро и позицията на здравния министър отразява необходимостта от опазване живота и здравето на хората", обясни Околийски в защита на Костадин Ангелов и неговата позиция да не се отпускат мерките.

Добавени коментари

Марин Парапунов публикува:
15 Декември 2020 | 13:37
По добре нулева учебна година и глад ако трябва, отколкото още хиляди смъртни случай

Добавете Вашия коментар

TOP