Уикилийкс публикува  материали, според които Агенцията за национална сигурност на САЩ е подслушвала разговори на редица световни лидери и президенти.

Сред имената в списъка са тези на Ангела Меркел, генералния секретар на ООН Бан Ки-мун, Силвио Берлускони и Никола Саркози.

Под някой от публикуваните документи стои печат „строго секретно“, се посочва в доклада.

Сред по-интересните разговори са този между генералния секретар на ООН и Меркел, в който двамата са обсъждали промените в климата.

Частен разговор между израелския премиер Бенямин Нетаняху и бившия му италиански колега Силвио Берлускони също са станали обект на подслушване.

Обаждането между министрите на търговията от ЕС и на Япония за тайни "червени линии" на техните страни в преговорите под егидата на Световната търговска организация също са записани, се посочва още в Уикилийкс.

На интернет страницата на сайта са публикувани и детайли за частна среща между Берлускони, Меркел и бившия френски президент Никола Саркози.

"Днес ние показахме как лични срещи на генералния секретар на ООН Бан Ки-мун, посветени на въпроси за спасяването на планетата от промените в климата, са били подслушвани от една страна, чиято единствена цел е да защити своите най-големи петролни компании", коментира основателят на Уикилийкс Джулиан Асандж.

"Ще бъде интересно да видим реакцията на ООН, тъй като щом дори генералният може да стане мишена, то в опасност се намират всички - от световния лидер до онзи, който мете улицата", допълва още Асандж.