УЕФА обяви предстоящи промени при тегленето на жребия за Шампионската лига от следващия сезон

13 Март 2024 | 00:09
0 коментара
Спорт
България
УЕФА обяви предстоящи промени при тегленето на жребия за Шампионската лига от следващия сезон

Обновената Шампионска лига по футбол ще представи система за поставяне на отборите в тенис стил за фазата на елиминациите, съобщиха от Европейската футболна централа  (УЕФА), разяснявайки промените в най-престижния клубен турнир на Стария континент. Ръчно тегленият жребий, характерен за надпреварата, ще бъде заменен от полуавтоматичен.

През следващия сезон турнирът ще бъде разширен от 32 до 36 участници, а настоящите шест групи по четири тима ще бъдат заместени от една група, в която отборите ще играят осем мача срещу различни противници. Първите осем отбора ще се класират директно за осминафиналите, а завършилите от девето до 24-о място ще играят в плейофен кръг, за да определят другите осем, които ще продължат напред.

За разлика от настоящия отворен жребий за осминафиналите, клубовете ще бъдат поставени в тенис стил в зависимост от тяхното представяне в груповата фаза. Това означава, че първият и вторият поставен не могат да се срещнат до финала и не могат да играят с отборите, които са поставени под номер 3 и 4 най-рано до полуфиналите.

Това е първата промяна в Шампионската лига откакто осминафиналната елиминационна фаза замени втория групов етап през сезон 2003/2004.

Заместник-генералният секретар на УЕФА Джорджо Маркети каза, че новият формат ще направи състезанието по-непредсказуемо и ще осигури повече мачове между големите клубове. Участващите 36 клуба ще бъдат разделени в четири урни по девет, като всеки тим ще се изправи срещу два от всяка урна. В последния кръг от груповата фаза мачове ще започват по едно и също време.

Друга промяна ще бъде въведена в церемонията по тегленето на жребия на Шампионската лига. Маркети коментира, че моделирането на УЕФА е установило, че извършването на жребия за новия формат по стария начин би отнело "три или четири часа" и би включвало около 900 топки.

През следващия сезон жребият за груповата фаза ще се проведе по нова хибридна система и то предимно дигитално.БТА

Добавете Вашия коментар

TOP