Удължават мерките 60/40 и „Запази ме“

11 Март 2021 | 17:15
0 коментара
Бизнес

Предвижда се мярката „60/40“ за запазване на заетостта да бъде удължена от 1 април до 31 май – това ще бъде обсъдено на предстоящо заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, заявиха за „Монитор“ от социалното министерство. 

Освен удължаването на срока няма други промени. И през допълнителния период на прилагане на мярката размерът на подкрепата от държавата ще е в размер на 60 на сто от осигурителния доход и от дължимите от работодателя осигурителни вноски. За изплащане на средства ще могат да кандидатстват работодатели, доказали спад на приходите от продажби през месеца, предхождащ месеца на кандидатстване, с не по-малко от 20 на сто.

Към момента мярката 60/40 е валидна до 31.03.21г. Както „Монитор“ вече писа правителството удължи мярката 60/40 до края на март 2021 г. , това беше нейният четвърти дизайн и гарантира средства по нея до септември.

По мярката за запазване на заетостта, популярна като 60/40, досега се изплатени 884 млн. лв., като средствата са помогнали за запазването на 300 хиляди работни места. Данните съобщи министърът на труда и социалната политика Деница Сачева, преди дни. Средствата за запазване на заетост и дължимите осигурителни вноски за сметка на работодателя за всички работници и служители се превеждат от НОИ по платежните сметки на съответния работодател.

Действието на мярката „Запази ме“ за работещите в затворени обекти в неплатен отпуск също ще бъде удължено, като срокът по нея е 30 юни 2021-а година, казаха още от социалното ведомство. От началото на тази година компенсацията е равна на 75% от осигурителния доход на работещите, които са в неплатен отпуск, а преди това беше в размер на 24 лв. дневно.

Относно мярката "Запази ме" се предвижда хората да имат право на компенсация по нея за не повече от 60 дни в рамките на 2020 година и за не повече от 90 дни в рамките на 2021 година.

Добавете Вашия коментар

TOP