Удря ни мощна магнитна буря

01 Август 2023 | 10:12
1 коментара
Любопитно
България
Удря ни мощна магнитна буря

Астрономите предупреждават за очаквана силна геомагнитна буря, която ще ни връхлети на 1-2 август. Според данните от Националната агенция за океански и атмосферни изследвания на САЩ (NOAA), тя ще е от клас G1/G2. Възможно е да се усили до G3, предупреждават учените, като причината е изхвърляната нова порция материя от Слънцето. В петък, 28-ти юли , около 15-16 часа българско време, беше регистрирано слънчево изригване от клас М4 и S2 от слънчевото петно AR3372. Беше изхвърлена плазма със скорост от 900-1000км/с, която бе насочена към планетата ни.

 

 

Кога да очакваме геомагнитна буря от изригването?

 

Meteo Balkans направи проверка и установи, че основният му поток не е насочен към Земята, но въпреки това планетата ще усети влияние от изригването към 2-3 август 2023 г.

 

Какво може да ни причини магнитната буря?

 

 

 

Обикновено смущенията, породени от нея, влияят неблагоприятно на възрастните и на хората със слаб имунитет. Хората, които са чувствителни към тези явления, могат да почувстват отпадналост, главоболие, неразположение, колебание в кръвното налягане и слаба концентрация.

 

Какво представлява геомагнитната буря?

Геомагнитните бури представляват големи и резки смущения в стойностите на Земното магнитно поле, причинени от взаимодействието му със слънчевия вятър. Когато се наблюдава изригване от някоя от активните области на Слънцето, в междупланетното пространство се отделя поток от плазма, който се изстрелва със скорост между 600 и 900 км/сек. Обикновено около два дни са необходими на този поток да достигне Земята. Заредени частици успяват да проникнат през полярните области и да предизвикат образуването на мощни токови системи около екватора и полярните кръгове.

Как да се предпазим?

При геомагнитни бури лекарите съветват да се спазва режим на хранене с плодове и зеленчуци, без животински мазнини. Доста помага и пиенето на повече вода. Прекарайте няколко часа навън, но и не прекалявайте с разходките. Не е препоръчителна консумацията на тежка храна, както и продължително застояване в затворени помещения без чист въздух, пише Zdrave.to.

Добавени коментари

Марио Асьов публикува:
02 Август 2023 | 13:20
Другите информационни медии трият коментарите за Якоруда. Явно властите окупирали града вече 20 години така нареждат. Жалко за това. Нищо няма да променят. В Якоруда никой не иска Беди, Карафеиз, Айша Х, Сабиха П., Куцузо, Пачката, Джама, Кавалов, Хърльови и подлогите им. Есен на местните избори всички до един ще бъдат изметени. Тези управници са позор за града, обградиха се само с братовчеди, комшииски назначения и щуробаджанащина. Нищо не направиха за Якоруда, за 20 г управление.. провал.. дпс им би шута, но те още се надяват... всяко начало има и край.. и вашият дойде.. това ли е елита на Якоруда, които не знаят чужд език, които са неграмотни половината съветници, които не отвориха нито едно работно място за 20 години, които ви прогонена от Якоруда да се считате по чужбина на гурбет, а те тук си крадат и за тях чужбина е Общината.. ЗА БЕДИ. О, ЗА КАРАФЕИЗ, ДЖАМА, ПАЧКАТА, ДЖЕКИ, АЙША Х. САБИХА П. - това са пиявици кърлежи които само смучат от програмите а ви хвърлят трохи

Добавете Вашия коментар

TOP