УДАР ПО ДЖОБА: Салатата по-скъпа от пържолата

21 Февруари 2023 | 12:04
0 коментара
Бизнес
УДАР ПО ДЖОБА: Салатата по-скъпа от пържолата

Салатата в България е по-скъпа от пържолата, установи проверка на “Телеграф”. Така например в момента на дребно можеш да си купиш килограм свински бут за 7 лв., но цените на този вид месо могат да достигнат в зависимост от разфасовката максимум до 12 лв., то килограм краставици хвърчи до космическите 7-8 лв. на дребно.

Борсата

Търговци на борсата в Първенец коментираха пред БНТ, че миналата година по това време цените са били подобни и няма нищо нередно. Те обясняват скъпия зеленчук с това, че е основно внос от Турция и Гърция, а български оранжерийни зеленчуци почти няма. Припомняме, че министърът на земеделието Явор Гечев коментира пред “Телеграф”, че заради кризата с горивата 50% от оранжериите в ЕС не са засели, а в нашата страна процентът е много по-висок.

Според Държавната комисия по стоковите борси и тържища (ДКСБТ) в момента цените на едро на оранжерийните домати поскъпват до 3,44 лв. за кг, краставици от парници  скачат с 11,6% и се купуват за 4,90 лв. килото.

Турция

Проверка на “Телеграф” обаче показа, че ако наистина краставиците и доматите влизат основно от Турция и Гърция, то надценката на едро, докато влезе в страната ни, е няколко пъти. Така например в Одрин кило краставици в супермаркет струва 86 ст., а в Солун на едро те са 1,40 лв. за кг. Информацията е от елинския интернет сайт selinawamucii-com. за стоките на едро. Онлайн изданието изтъква, че тази година - 2023, зеленият зеленчук е по-скъп от миналата година. Проучването на “Телеграф” установи също, че в Одрин в магазина кило домати в момента струва 1,60 лв. за кг, глава салата е 95 ст., а килограм селско сирене - 5,90 лв.

Качество

Други търговци визират като причина за високите цени не тържищата, а граничните пунктове.

Цените всеки ден варират, никой не може да бъде сигурен дали това, което е днес, ще важи и за другата седмица. Това пък обясни пред “Телеграф” Ивайло Пешев, производител на оранжерийни домати в Кресна. Той очаква да изкара първите си домати за националния празник и вероятно това ще е първият български червен зеленчук за годината.

Ивайло Пешев продава зеленчуците си само на едро. Има търговци, които са готови за качествена стока да платят висока цена, увери той.

Добавете Вашия коментар

TOP