УДАР ПО ДЖОБА! 6 лева чукна кило БГ череши

27 Май 2023 | 17:54
0 коментара
Бизнес
България
УДАР ПО ДЖОБА! 6 лева чукна кило БГ череши

По 6 лева за кило пускат първите български череши в родните хипермаркети. Това съобщиха от „Кауфланд“ в отговор на запитване от „Телеграф“. Сходна ще е цената им и в магазините на „Лидл“. Продукция от новата реколта ще започне да се предлага в периода 1-2 юни, дни преди голямата Черешова задушница. В сравнение с миналата година цената на черешите в дните преди Задушница сега е по-висока с 1,50 лева. Преди година по това време плодовете са се продавали по 4,50 лева за кило. По пазарите пък в момента черешите вървят по 4 лева, а търговците твърдят, че са родно производство.  

Подмяна 

В момента на пазара все още няма българска продукция, която да е достатъчна, за да бъде заредена на пазарите, коментира Цветан Цеков, зам.-председател на Национална браншова камара „Плодове и зеленчуци“. Това, което се предлага, най-вероятно е гръцка череша, от която в последната седмица има засилен внос, а се продава за родна. Той посочи, че такава подмяна обичайно се среща на пазарите, но в големите магазини държат на коректността, тъй като ги проверяват.

Цени 

Цеков коментира още, че брането на черешови дръвчета стартира другата седмица. Заради нестабилното време, очакваните валежи и градушки има вероятност реколтата да бъде съсипана. Изкупната цена, на която ще се продават първите череши, е 3,50 - 4 лева в зависимост от качеството. След това се очаква всяка седмица черешите да поевтиняват, тъй като ще има повече производство, а и вносът от Гърция и от Турция ще натисне цените надолу, прогнозира Цеков. 

Проверка в сайтовете за безплатни обяви в интернет показва, че първи череши от Кюстендил ще са готови в средата на юни. Производители ги продават на зелено отсега на цена от 2,30 лева за кило. източник: Телеграф/Елена Иванова

Добавете Вашия коментар

TOP