Учредяват днес новата партия ДОСТ, на която сигурен лидер ще бъде Лютви Местан

27 Февруари 2016 | 09:43
0 коментара
Политика
Учредяват днес новата партия ДОСТ, на която сигурен лидер ще бъде Лютви Местан

Над 150 души от страната са заявили готовност да станат учредители на новата партия ДОСТ, на която сигурен лидер ще бъде Лютви Местан.

В събота, 27 февруари, регистрацията на участниците в учредителното събрание на партия ДОСТ започва в 10 ч. Списъците се уточняват до последния момент.

Според организаторите във форума ще се включат хора от цялата страна – от Благоевград до Добрич и Кърджали, и те са от онези, които са превъзмогнали страха, насаждан дълги години сред актива и избирателите на ДПС. Най-многобройна се очертава да бъде делегацията от Кърджали – около 40 души, след това е групата от Добрич, водена от емблематичната фигура на репресирания от комунистическия режим Неджметин Хак.

Сред участниците в залата в столичния хотел „София“ ще бъдат над 15 души от Съюза на репресираните, към тях ще се присъединят и пристигнали от Турция изселници, както и учредители на ДПС от 1990 г., и организатори на протестите от Майските събития през 1989 г. До създаването на новата партия се стигна, след като на 24 декември м.г. навръх 55-ия си рожден ден тогавашният лидер на ДПС Лютви Местан бе отстранен от поста и изключен от партията. Тогава, докато Централното оперативно бюро заседаваше в Сарая на „Беловодски път“, където живее почетният председател Ахмед Доган, Местан беше в Кърджали и даде пресконференция. До него бяха все още депутатите от ДПС по онова време Хюсеин Хафъзов, Шабанали Ахмед и Айдоан Али, и областният лидер на ДПС в Кърджали Бахри Юмер. Тази група следваше Местан и в дните, когато по традиция се провеждат възпоменателни митинги за жертвите от „възродителния процес“, към които този път се присъедини и турският посланик Сюлейман Гьокче. Дипломатът се оказа ключът към вратата, през която се наложи да изхвърчи Местан.

На новогодишно парти в Сарая домакинът Доган след полунощ вдигна безпрецедентен тост и нападна човека, когото три години по-рано сам посочи за негов приемник на лидерския пост по време на онази драматична национална конференция на партията, запомнена с покушението.

Сега след изгонването на Местан се оказа, че причина за това е сблъсъкът на ценностите и геополитическата ориентация. Местан твърди, че политиците в България не трябва да се отклоняват от членството на страната в ЕС и НАТО, и упреква Доган за проруската му линия.

В ДПС обаче са категорични, че въпросът за избора между Русия и Турция изобщо не стои.

„Ние не сме създали такава партия, ДПС отдавна не е кауза, всичко е опорочено и отдавна. Не ние, истинските създатели на ДПС от януари 1990 г., трябваше да напуснем, а човекът от Сараите. Да си направи тоталитарна партия и да си я ръководи, а не да произвежда корупция и Гестапото да му връчва „Стефан Стамболов“, това е срамно“, коментира пред БГНЕС Бахри Юмер.

Драмите в ДПС и около Местан поляризираха общественото мнение и това на политиците, Доган за едни се оказа новият Левски, а Местан – предател на националните интереси и турско мекере. Заради този скандал България и Турция се видяха принудени да си връчват протестни ноти и впоследствие бяха отзовани дипломати. В интервю по една телевизия в началото на февруари Лютви Местан определи онова „празнично“ слово на Доган като стратегическа грешка и подчерта, че ще се бори срещу образа, който му създават опонентите.

„Няма да отстъпя пред митологемите за турска партия, пред цялата кампания за шпионина и националния предател, която е заплаха“, каза той и се зарече да бъде участник в демаскирането на задкулисието. /БГНЕС

Добавете Вашия коментар

TOP