Учителите искат 70% увеличение на заплатите, готови са на стачка

30 Май 2023 | 08:28
2 коментара
Криминално
Благоевград
Учителите искат 70 увеличение на заплатите, готови са на стачка

Повече от половината учители са готови за ефективна стачка, ако не получат увеличение на заплатите. Това е показало национално проучване, проведено от синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ сред педагозите.

 Близо 70 на сто от участвалите в проучването очакват увеличение научителските заплати с 30 % след гласуване на бюджета за тази година, а ¼ от респондентите са съгласни и на 20% ръст. 

Преобладава искането увеличението да е от 1 януари 2023 година, по-малко са очакванията това да се случи от 1 юли, информира БНР. Юлиян Петров, председател на Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ :

"Ще се стигне до национална стачка, най-вероятно. Не говорим за никакви политически мотиви, говорим само за социални. За съжаление учителска стачка, погледнато и в недалечната ни история, блокира цялата държава.

Проучването сред учителите откроява 12 важни за системата приоритети. Първите три от тях са промяна на учебните планове и програми с нови, незабавни промени в училищния закон и стратегия за финансиране на образованието с 6% от БВП. 

Добавени коментари

само питам... публикува:
31 Май 2023 | 07:01
Последно, какво увеличение искат даскалит - 70%, 30% или 20%? Драскачът на тази дописка не вижда ли, че няма връзка между заглавието (за 70% ръст) и текста (за 30% и 20%)? Нямате ли грамотни редактори и коректори?!?
Laul публикува:
30 Май 2023 | 20:08
Взимат едни от най високите заплати, Без да учат децата ни на нищо. Требва да им ги намалят, не да ги увеличът

Добавете Вашия коментар

TOP