Учител от Кресна се гордее с 40-годишна лада и 70-годишна лоза в двора на къщата

19 Ноември 2020 | 21:09
1 коментара
Общество

Лъскава лада, почти като нова, привлича любопитни погледи по улиците на Кресна, кара я 88-годишният Александър Спасов. Автомобилът е на  достолепните 40 години, което не личи по състоянието му, а единствено заради архаичната форма на модела, който по времето на соца бе елитният автомобил за средната класа. По думите на собственика ладата най-много е използвана като домашен работен добитък за транспорт и пренасяне на товари. Купена е през 1980 година. За доброто й състояние е спомогнало, че й е бил осигурен гараж и са полагани необходимите грижи. Пазил е добре семейната лада и синът му Любомир, който  е работил във финансовия отдел на Сухопътни войски в София и за известно време колата е била средството му за придвижване в столицата.

Спасов се гордее с още една фамилна реликва – лозница от сорта „Пармак”, вдигната на висящ одър. Както се вижда от снимката, в долната си част по дебелина е почти колкото обиколката на собственика си. Годините са я подгърбавили и са изяли част от сърцевината й, но все още е плододаваща. Преди  70 години лозата е засадена  от неговия баща Велик Спасов пред новоизградената семейна къща от 1950 година, когато са се преселили от село Ощава в Кресна.

Собственикът на колата и лозата Александър Спасов  е носител на званието „Заслужил учител” от времето, когато е бил преподавател в СУ „Св. Паисий Хилендарски” в Кресна по биология.Борис Сандански/в.Струма

Добавени коментари

Катя публикува:
20 Ноември 2020 | 05:46
БРАВО ! ЖЕЛАЯ МУ СПОКОЕН ЖИВОТ И МНОГО ЗДРАВЕ !

Добавете Вашия коментар

TOP