Училища в Пиринско призоваха родителите и учениците вместо цветя за 15 септември да дарят надежда за хората, пострадали при наводненията в Карловско

14 Септември 2022 | 13:14
0 коментара
Общество
Училища в Пиринско призоваха родителите и учениците вместо цветя за 15 септември да дарят надежда за хората, пострадали при наводненията в Карловско

Училища в Пиринско призоваха родителите и учениците вместо цветя да направят дарение за хората, пострадали при наводненията в Карловско. Подобни апели бяха публикувани на страниците на образователни институции в областта, сред които санданското Първо ОУ, благоевградските IV ОУ и IX ОУ.

„Подари надежда вместо цвете! Екипът на IX ОУ „Пейо Яворов“ апелира всички родители и ученици вместо цветя да направят дарение за хората, пострадали при наводненията в Карловско. На входа на училището ще бъде поставена дарителска кутия. Бъди съпричастен!”, гласи съобщението, пуснато от училището в квартал „Ален мак“.

Директорът Василка Величкова коментира, че всяка година за тържеството на 15 септември избират  кауза, която да покрепят. Минала година например са събирали средства за Деян Апостолов, а сега с решение на педагогическия съвет се включват в кампанията за подпомагането на хората от Карловско.

„Смятам, че всяка институция трябва да поеме ангажимент и да бъдем съпричастни, още повече че възстановяването на засегнатите райони ще продължи години“, каза В. Величкова и допълни, че пример за благородство и добро дело са дали родителите на украинските деца, записани да учат в IX ОУ. Именно те са подели инициатива и са организирали свои сънародници, пребиваващи в Благоевград, да се включат като доброволци при разчистването на наводнените села. Така украинци, сред които Яна Гаврильчук, Надежда Гайдарджи-Козарева и Тимур Гайдарджи, заминават за бедстващите райони и се включват в дейностите по разчистването. Доброволци са и Артьом и Ирина Заславски, чиято дъщеря Кира след ден ще постъпи като третокласничка в училището.

А иначе вчера сутринта семейство Заславски бяха в училището. Артьом и Ирина разговаряха с директорката в кабинета й, а Кира веднага си намери приятели и отиде да си играе с тях. Посетителите от Украйна бяха със своето куче хъски, което веднага се превърна в атракция и група малчугани тичаха заедно с него из двора.

Освен Кира в подготвителната група на IX ОУ от тази учебна година има записани още три украински деца, а надеждите на всички са с общи усилия да успеят да помогат на хората от Карловско./struma.bg, сн илюстративна-фейсбук

Добавете Вашия коментар

TOP