Ученици от Разлог завъртяха бизнес с домашна лимонада, дариха спечеленото на дете в нужда

15 Октомври 2021 | 08:38
0 коментара
Общество
Ученици от Разлог завъртяха бизнес с домашна лимонада, дариха спечеленото на дете в нужда

Урок по доброта, състрадателност и взаимопомощ дадоха двама четвъртокласници от Разлог не само на своите връстници, но и на възрастните. Иван Фарфаров и Тими Велкопулос, които са ученици в НУ „Никола Парапунов”, отделили част от лятната си ваканция и се отдали на „производство“ и продажба на домашна лимонада, а събраните средства навръх празника на Разлог – 11 октомври, дариха на самотна майка от града и нейния син, който е техен връстник и има двигателни проблеми. Постъпката им обиколи социалните мрежи, а двете момчета получиха безброй поздравления и поощрения от познати и непознати, което ги мотивира да продължат с подобни инициативи и да бъдат посланици на доброто.

Всичко тръгва от една чисто детска идея на двете момчета – да правят „бизнес“ и да припечелят някоя и друга паричка. Спират се на домашна лимонада, която е чудесна напитка за горещите летни месеци. И така в един августовски ден Иван и Тими започват с „производството“, подкрепени от своите родители. Позиционират свой щанд на улицата, в близост до домовете им, а лимонадата, приготвена от тях самите, се продава бързо. С припечелените парички приготвят нова – и така няколко поредни дни, в които децата успяват да съберат известна сума пари, която е под 100 лева, но доста сериозна за хлапета на тяхната възраст. Идеята да я дарят идва по-късно, а как се стига до това разказаха майките на двете момчета – Фиданка и Ирена, чиито надежди са жестът на децата им да се повтори и мултиплицира и от други техни връстници.

„Направата на лимонада беше изцяло по тяхна инициатива – разказва майката на Тими – Ирена, и продължава: Ние приехме тази идея, първо, защото решихме, че е възпитателно и те ще видят какво означава да се потрудят и да припечелят с труд нещо, а нашата роля като родители за това да дарят паричките за такава добра кауза беше само леко да дадем насоки, а решението си беше изцяло тяхно. Като родители ние винаги трябва да поощряваме желанието на децата да правят подобни постъпки. Освен безконечното седене на компютъра, игрите и телефоните те трябва да имат и други занимания”, разказа Ирена.

Желанието и ентусиазмът да правят „бизнес“ кара двете момчета да разнообразяват щанда си всеки ден с нова украса, с песни да привличат „клиенти“, а на познати дори обещавали отстъпка. Хората от квартала купували за каузата и за поощрение на двете момчета, но лимонадата се харесала на всички и всеки ден привличала все повече хора и от други краища на града. След като приключили с летния „бизнес“, първоначалната идея била да го разширят, но избрали добрата кауза.

„След като еуфорията от цялата тази история премина, децата се чудеха в какво да вложат парите и съвсем по детски решиха да е в „разширяване на производството“. Лятото беше към края, те имаха други ангажименти, трябваше да мислят за училище и попитаха нас, родителите, какво да направят с тези пари, какво да си купят двамата заедно. Подхвърлихме им идеята да я дарят, но започнаха да се чудят за какво. Ние само ги насочихме. Детенцето, на което дариха парите, и неговата майка живеят на съседната улица. Обяснихме им, че това детенце можеше да е техен съученик, в техния клас, и че е добре да му помогнем и събраните парички да отидат при него, а майка му да реши какво да му купи”, разказа майката на Иван – Фиданка.


Момчетата със своя щанд

Двете жени споделиха, че истинските герои в тази история са майката и детенцето, на които е помогнато. С просълзени очи те разказаха за нелеката съдба на тази силна жена – Надя. Животът й е отредил сама да се грижи за сина си. „Крехка, слабичка и не се оплаква от нищо, никога не е търсила помощ и не е получавала от никого“, така описаха те грижовната майка.


Тими /вляво/ и Иван

„Всеки един от нас има своята съдба, трябва да си помагаме и винаги с добро да гледаме на подобни жестове, без критика и ирония. Идеята всъщност е това да бъде един добър пример и някой да го последва. Какво ни струва – пет лимона, един литър вода, малко мед, стръкче лавандула и босилек, но много желание и ентусиазъм от децата. Значимите възрастни, с които децата общуват в ежедневието си за продължителен период от време, те оказват най-голямо значение при формирането на личността. И това сме ние – родителите, учителят, близките приятели, и с общи усилия трябва да градим тези деца към добро.


Дарените парички с писмо и обещание за приятелство

Тук е мястото да споменем и тяхната невероятна класна – госпожа Жана Барова, която не само преподава знание, но учи децата да бъдат добри и възпитава невероятни личности. Тя също беше разбрала за инициативата им и дойде, подкрепи ги и купи почти цял литър лимонада. Тя си донесе бутилки от вкъщи, за да почерпи колегите си. В нейно лице имат невероятна подкрепа“, споделиха двете майки и допълниха, че техните деца са просто едни четвъртокласници – със своите мечти, идеи, лудории, но насочени правилно, са станали добрият пример.

А Иван и Тими са ентусиазирани да продължат, защото позитивизмът, срещнали след постъпката си, ги ентусиазира не само да си купят интернет игра или друго, свързано с новите технологии, а нещо толкова обикновено – да направиш лимонада и да зарадваш някого. Така лятната инициатива „Студена лимонада от Тими и Иван“ се превърна в мисия и ново приятелство.в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP