Ученици от Пиринско усвоиха успешните стъпки как да презентират мечтите си

02 Декември 2023 | 12:36
0 коментара
Общество
Благоевград
Ученици от Пиринско усвоиха успешните стъпки как да презентират мечтите си

Ученици от 3 професионални гимназии в Благоевград, Банско и Сандански се обучаваха как успешно да се реализират на пазара на труда на семинар „От генерация Z към генерация Европас -успешна пътека от професионалното обучение към пазара на труда“.

Събитието, което се проведе в Сандански бе организирано от Центъра за развитие на човешките ресурси (ЦРЧР), администриращ програма „Еразъм+“ и програма „Европейски корпус за солидарност“ заедно със съпътстващите дейности „Европас“, „Еврогайдънс“ и National Vet Team в рамките на „Европейска година на уменията – 2023“.

 

Две основни целеви групи бяха включени в обучението – ученици от IX до XII клас и учители от професионални гимназии и средни училища, които демонстрираха умения и постижения в учебната им подготовка. Чрез практически ролеви игри учениците видяха как по-успешно да се подготвят за пазара на труда, в това число и с използване на електронната платформа на дейност Europass, пише в. „24 часа“.

Как да напишем мотивационно писмо и автобиография при кандидатстване за работа, какви са честите грешки и съвети за преодоляването им, разказа Андреан Лазаров от Националния експертен екип по професионално образование и обучение.

 

Чрез платформата Europass бяха демонстрирани дигиталните инструменти за кариерна подготовка.

Участниците от гимназията по електроника и енергетика в Банско, земеделската гимназия „Кл. Тимирязев“ в Сандански и гимназията по туризъм и лека промишленост „Гоце Делчев“ в Благоевград се включиха в уъркшоп по създаване на автобиография и мотивационно писмо чрез е-платформата Europass.

 

„Всеки има силни страни и натрупани умения, трябва да знае кои са и да ги използва при кандидатстване за работа. Дори и току-що завършил ученик може да предложи на работодател някакви знания и умения – участие в доброволчески инициативи, в клубове по интереси, участието в проекти по „Еразъм+“ и др.

Това е все натрупан социален опит, който може да бъде в плюс при кандидатстване за работно място“, казва Андреан Лазаров.

 

Доц. д-р Силвия Цветанска запозна учениците с ролята на кариерния консултант, кога и къде се търси неговата помощ за успешна реализиране на пазара на труда.

Работният панел за учителите имаше за цел да ги обучи как да подготвят успешен проект по „Еразъм+“.

„Целта ни е в разработването на проекти да участват и учениците като дават идеи на преподавателите, да ги провокираме да си говорят в неформална среда извън училището. Първият подобен семинар направихме във Велико Търново и се оказа успешен и полезен.

Сега организираме в Сандански, а идеята ни е да продължим и в други градове. Учениците от професионалните гимназии показват в работни ателиета придобити знания и умения от участие в образователна мобилност по програма „Еразъм+“, обясни изпълнителният директор на ЦРЧР Михаил Балабанов.

Гимназистите от Банско демонстрираха възможностите на изкуствения интелект. Връстниците им от Благоевград показаха какво са научили от пътуването си до Тенерифе по програма „Еразъм+“, като приготвиха традиционни местни ястия и напитки, чиято технология на приготвяне са усвоили по време на пътуването до испанския остров.

Различни СПА процедури, ултразвук, почистване, пилинг, масаж и други демонстрираха учениците от санданската гимназия, които преди дни се върнаха от двуседмичен престой в Германия по проект по „Еразъм“, където стажуваха в различни хотели, професионален и козметични центрове.

„Участието на учениците в подобни инициативи обогатява техните социални контакти, трупат умения и знания извън училище. За успешно кариерно развитие не е достатъчно само да имат строго професионални умения.

Необходимо е да притежават и развиват и т.нар. меки умения – социален опит, пътувания, запознаване с различни култури, поддържане на контакти с връстници, развиване на организационни и лидерски умения.

 

Всичко това би им било от полза в последващата професионална реализация“, обясни Михаил Балабанов.

Добавете Вашия коментар

TOP