Ученици от Гимназията по туризъм в Банско с участие във фестивала "За хляба наш"

23 Април 2018 | 16:57
0 коментара
Култура

Ученици от Гимназия по туризъм “Алеко Константинов“ гр.Банско участваха в 20-то издание на Националния ученически празник "За хляба наш", домакинстван от Благоевград.

Подкрепено от Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България и Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите, събитието има за цел да повиши културата към хлебните изделия, да разшири научните познания за производството и значението на хляба, да съхрани българските традиции и обичаи, свързани с хляба и хлебните продукти.

А с конкурсното начало на Празника се търси повишаване на интереса на учениците към творческата, изследователската, събирателска и краеведска дейност, както и изграждане на интерес към професиите, свързани с производството на хляб.

Гимназистите от планинския град презентираха „Банска фудула“, „Баница с майонеза“ и „Кукурини“. Макетът беше изработен от оцветено хлебно тесто, пресъздавайки селски пейзаж с пшеничени ниви и къщи в подножието на Пирин планина.

Изделията бяха изработени под ръководството на старши учител, практическо обучение Магделена Радулова и старши учител БЕЛ Роза Козарева. В резултат Гимназията по туризъм “Алеко Константинов“ - Банско беше удостоена с грамота за участие в изложба „Хляб и хлебни изделия“, а Йордана Кехайова и Тома Джолев от X клас получиха грамоти – поощрение в категория „Макети“.

Събитието бе официално открито от зам.-кмета на община Благоевград - Христина Шопова и благословено от Неврокопския митpополит Серафим, заедно cъc свещеници от благоевградския xpам „Въведение Богоpодично”.

Тази година в "За хляба наш" участие взеха над 600 ученици от 30 училища от всички области на страната в 12 конкурсни категории. Организирани бяха изложби от категории „Хляб и хлебни изделия“, „Макети“, „Рисунки“,“Млад дизайнер“ и други.

Добавете Вашия коментар

TOP