Ученици от благоевградска гимназия се срещнаха с младши съдия Силвия Алексова от Пловдив

24 Май 2022 | 08:03
0 коментара
Общество
Ученици от благоевградска гимназия се срещнаха с младши съдия Силвия Алексова от Пловдив

Проведе се среща между Силвия Алексова - младши съдия в Пловдив и ученици от Езикова гимназия “Акад. Людмил Стоянов”.

Срещата бе по инициатива на г-жа Любка Гълъбова - преподавател по История и цивилизации. Целта бе да се разширят познанията в областта на правото на единадесетокласници, избрали историята, като профилиращ предмет. Началото на срещата бе поставено чрез представяне на най-честите дела, с които се сблъскват съдиите, а именно тези, свързани с шофиране под влияние на алкохол или наркотици.

Младши съдията Силвия Алексова запозна учениците и с двата вида основни дела, показвайки им разликата между двете. Тя сподели, че няма ден в работата ѝ, в който да не ѝ се налага да научи нещо ново. Учениците, от своя страна, през цялото време слушаха с интерес и нетърпеливо чакаха да дойде времето да зададат своите въпроси. Най-много засили любопиството им разглеждането на делата за извършени убийства. Силвия Алексова, отговаряйки на техните въпроси, вмъкна допълнителна информация за свидетелите, предлагайки различни варианти за извършване на разпит. Един от въпросите, който грабна вниманието на всички, беше: “Как се постъпва, ако е изтекла давността на престъпление?” Оказа се, че в такава ситуация никой няма право да разследва случая. На финала учениците разбраха някои тънкости относно домашния арест, какви са причините за невъзможно задържане на някои лица понякога и какво следва в такива моменти.

Единадесетокласниците имаха възможността да получат отговорите на въпросите, които ги вълнуваха, а младши съдията Силвия Алексова бе впечатлена от интереса, който проявиха те. Срещата бе полезна и вдъхновяваща и за двете страни.

TOP