Ученици от Благоевград, Перник и Самоков посетиха Катедрата по етнология и балканистика на ЮЗУ „Неофит Рилски“

01 Март 2023 | 16:16
0 коментара
Общество
Ученици от Благоевград, Перник и Самоков посетиха Катедрата по етнология и балканистика на ЮЗУ  Неофит Рилски

Ученици от 10., 11. и 12. клас от Благоевград, Перник и Самоков посетиха Катедрата по етнология и балканистика към Филологическия факултет в Деня на отворените врати, който се проведе днес.

Бъдещите кандидат-студенти и техните учители бяха посрещнати от доц. д-р Илия Недин – ръководител на Катедрата и от преподаватели във Факултета. Те бяха приветствани с „Добре дошли“ от декана на Филологическия факултет – проф. д.ф.н. Магдалена Панайотова и от ръководителя на Катедрата по германистика и романистика – доц. д-р Дафина Костадинова.

Програмата на Деня на отворените врати започна с изненада от гостите по повод Баба Марта. Ученици от VI СОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – гр. Перник зарадваха присъстващите в залата с две музикални изпълнения от Шопската и от Пиринската фолклорна област.

В рамките на инициативата, която се провежда за първи път във Филологическия факултет, бъдещите кандидат-студенти се запознаха с особеностите на специалността „Английски език и етнология“, науката етнология и етноложкото познание, както и със спецификите на езиковото обучение, предлагано в специалността. Доц. Недин разказа на учениците за възможностите, които предлага специалността „Английски език и етнология“ и Югозападният университет „Неофит Рилски“. Той запозна младите хора и с възможността за мобилност по програма „Еразъм+“, която предлага университетът.

Учениците успяха да разгледат отблизо модерната база на университета и да се почувстват за малко част от голямото академично семейство на Югозападния университет „Неофит Рилски“.

„Идеята на Деня на отворените врати е да направим пространството на Филологическия факултет по-видимо за учениците и от града, а и от съседни близки градове, т.е. университетското пространство да стане едно по-отворено пространство“, каза гл. ас. д-р Венцислав Божинов. Той отбеляза, че чрез такъв тип инициативи се създава връзка между средното училище и университета и по този начин се дава възможност на учениците да направят по-информиран избор за тяхната бъдеща професионална реализация.

Д-р Венцислав Божинов подчерта, че специалност „Английски език и етнология“ е интересна, защото съчетава две неща – първо студентите, които завършват тази специалност, получават квалификация „преводач и преподавател в основните и средните училища“, а от друга страна етнологията им дава възможност за работа в музеи, в общински администрации, читалища, в сфери, които се занимават с въпроси на етничното, религиозното, с миграцията.

Учителите, които бяха част от Деня на отворените врати, благодариха на академичния състав на Катедрата за поканата и отбелязаха, че тази инициатива помага на учениците да се ориентират по-рано в избора на специалност и висше училище.

Добавете Вашия коментар

TOP