Ученици и учители от Симитли посетиха град Брегово

01 Май 2022 | 10:51
0 коментара
Култура
Ученици и учители от Симитли посетиха град Брегово

Екип от учители и ученици от СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – гр. Симитли, посети гр. Брегово, област Видин в периода от 28.04.2022 г. до 30.04.2022 г. за обмяна на добри практики по Национална програма „Иновации в действие“, модул 1. „Мобилност за популяризиране и мултиплициране на добри иновации между училищата“; 1.2. „Мобилност за популяризиране и мултиплициране на добри иновации на училища, които не са в списъка на иновативните училища“.

 

Училищата партньори през учебната 2021-2022 г. по Националната програма „Иновации в действие“ са: СУ „Св. Св. Кирил и Методий“- гр. Брегово; 11. ОУ „Елин Пелин“- гр. Перник; ОУ „Хр. Ботев“- с. Гложене, Козлодуй, Враца и СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – гр. Симитли.

 

НП „Иновации в действие“ е възможност за мобилност, за посещение на място, за демонстрации и за наблюдение на иновации в училището партньор.

 

Домакин по НП „Иновации в действие“ е иновативното училище „Св. Св. Кирил и Методий“, гр. Брегово. Гости на инициативата бяха представители от Регионалното управление на образованието – Видин: Галя Павлова – старши експерт по БЕЛ и Ирена Водова – старши експерт по математика.

 

Учениците от иновативните 4.-5. клас на СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – гр. Брегово демонстрираха на гостуващите лица интерактивен урок по български език и литература на тема „Изработване на видео анимация върху създаден от учениците художествен повествователен текст“. Представители на 11. ОУ „Елин Пелин“ – гр. Перник представиха своя проект на тема „Учим математика и успяваме заедно“, насочен към ученици от 3. клас. Те предложиха внедряване в учебния процес на образователни платформи – Envision, LearningApps; интерактивна бяла дъска; създаване на интерактивни книжки; математическа кореспонденция (задачи за деца от деца); въвеждане на електронно ученическо портфолио.

 

Добри практики споделиха и учителите от СУ „Св. Св. Кирил и Методий“, гр. Симитли – Илонка Сотирова и Мария Шалдева – старши учители в начален етап. Това са дейности, свързани с факултативното изучаване на учебния предмет религия в 3.„в“ и 4. „а“ класове. В тези часове учениците се запознават с живота и делата на Иисус Христос, неговата майка Мария, светите апостоли; пресъздават християнски празници и традиции под формата на тематични тържества; рисуват, апликират, оцветяват. Учениците и учителите работят в екип с родителите, с църковното настоятелство, с Неделното училище към храм „Рождество Богородично“ - гр. Симитли. Всички тези мероприятия се реализират благодарение на разбирането и подкрепата на директора на СУ – гр. Симитли – госпожа Таня Янкова. Тя официално връчи подарък икона на директора на училището домакин – Илияна Кръстева.

 

Големи овации предизвика презентирането на робота, представен от единадесетокласниците Николай Боянски, Благовест Воденичарски и Стоян Попов, който трябваше да изпълни предварително зададен алгоритъм. След успешно реализираната мисия от робота заваляха серия от въпроси към учениците, на които те отговаряха обстойно, компетентно и с въодушевление.

 

Следващият етап на НП Иновации в действие ще се реализира на 12 и 13 май в 11. Основно училище „Елин Пелин“, гр. Перник, където учители от СУ – гр. Симитли отново ще споделят своите добри иновативни практики.

Добавете Вашия коментар

TOP