Ученичка от Якоруда стана посланик на страната ни в ЕС по въпросите за климатичните промени

29 Март 2021 | 08:01
4 коментара
Общество

Якорудчанката Бирсен Ибрахимова стана посланик на страната ни в Европа по въпросите, свързани с климата и климатичните промени. Младата и чаровна Бирсен, която е дъщеря на известните медици – стоматолога д-р Ислям Дурев и лекарката д-р Айлин Куньова, бе избрана за говорител на финалната пленарна сесия на Европейската младежка среща на върха за климата, която се проведе онлайн преди дни. Възпитаничката на СУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Якоруда бе избрана за представител на страната ни измежду 237 участници от общо 29 страни от целия свят, като свой говорител излъчиха само 8 от тях. 

На финалната сесия осемте финалисти имаха възможността да разговарят с Франс Тимерманс, заместник-председател на Европейската комисия, отговарящ за Европейския зелен пакт, и заместник-председателя на ЕИСК и експерт по екологосъобразна икономика Килиан Лохан, който председателства и проявата.

По време на разговора си с тях якорудчанката е дала конкретно предложение как по- бързо и ефективно да се постигне една от целите на т.нар. Зелена сделка, а именно намаляване до минимум на вредните емисии от парниковите газове, което се предвижда да стане  до 2050 година. Предложението на 16-годишната Бирсен е намаляване на този срок до 2040 година. То е свързано с сapandtrade системата, или т.нар. търговия с въглеродни емисии, която въвежда икономически поощрения и наказания на компаниите с цел регулиране на замърсяването на атмосферата. При нея ЕС налага ограничения  за допустимите емисии на въглероден диоксид, които могат да  отделят в атмосферата от производството си, и им дава стимул да  инвестират в чисти алтернативи като източник на енергия.

В първите два дни от форума учениците отново са дискутирали теми, свързани с опазването на околната среда, придържайки се към мотото „Нашият климат, нашето бъдеще!“. Всеки участник е имал възможност да представи новаторски идеи за справяне с настоящата криза в областта на климата, за да се постигне напредък към реализирането на целта за постигане на неутралност в това отношение до 2050 г.

Бирсен е дала и своите иновативни предложения за преминаване на страните-членки на ЕС към екологосъобразна икономика. Те са свързани с прилагане на конкретни екологични мерки в много сфери – промишленост, земеделие, селско и горско стопанство, строителство и много други, които ще гарантират намаляването на вредните емисии в атмосферата и като цяло опазване на ОС.

 Проявата се организира от Европейския икономически и социален комитет  (ЕИСК) и следва модела на Конференция на ООН по изменението на климата. Най-добрите идеи и предложения ще бъдат разгледани и взети предвид в процеса на изготвяне на политиките на ЕС. Форумът е проследен от огромна аудитория – ученици, учители, специалисти и хора с отношение към опазването на околната среда от цял свят. А за 16-годишното момиче от Якоруда това не е просто лична победа, а победа за цялата  нация.

"Горда съм, че получих честта да бъда говорител и допринесох за това България да си извоюва място, наравно с Германия и Полша, като изпревари дори Великобритания, която не получи тази чест да има свой представител. Да знам, че България е една от тези 8 държави и съм допринесла за това като неин посланик, че съм избрана като една от най-добрите сред толкова много и такива феноменални хора, за мен е доживотна награда. Това не е просто лична победа, това е победа за цялата ни нация на международната сцена“, сподели Бирсен и отправи специални благодарности към своята учителка Таня Кундева, като допълни, че е горда да е нейна възпитаничка, защото е ерудиран, всеотдаен и изключителен педагог по английски език.в.Струма

Добавени коментари

Инж. майор Добролюб Настев, Русе, Бг публикува:
07 Април 2021 | 17:26
„Нашият климат, нашето бъдеще!“. Моите адмирации, Бирсен! Те са напълно заслужени. Поздрави двамата доктори с професионалния празник нa медиците и им благодари от мое име, че са те възпитали и научили точно такава, кавато си. Поздрави и твоята учителка Таня Кундева, за пълния и принов в твоето възпитание.Явно е била на ниво! Здраве и успехи! Инж. майор Добролюб Настев,морски транспортен екперт и еколог. Русе, Бг Email contact: [email protected]
Георги Велев публикува:
30 Март 2021 | 16:22
Браво на момичето !!! Такива упорити и умни деца са необходими на тази опростачена и нещастна държава пълна с комплексари и малограмотници ! Това е надеждата за България !!!
Реджеп публикува:
30 Март 2021 | 00:26
МашАЛЛАХ
GosT публикува:
29 Март 2021 | 10:02
Браво на п0макинчет0!

Добавете Вашия коментар

TOP