Ученичка от Петрич с отличие в национално състезание за най - добър хотелиер

25 Април 2022 | 13:23
0 коментара
Култура
Ученичка от Петрич с отличие в национално състезание за най - добър хотелиер

Най-добрите ученици по професии от направление „Хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг” и „Пътувания, туризъм и свободно време” бяха излъчени по време на националните състезания „Най-добър млад хотелиер“, „Най-добър млад аниматор“ и „Най-добър млад барман“ в Златни пясъци. В надпреварата участваха 113 ученици от ХІ и ХІІ клас от 33 професионални, профилирани гимназии и средни училища в страната.
Младите хотелиери показаха умения за посрещане на гости, презентиране на хотела и напускане. Представянето на допълнителните услуги бе на български и чужд език по избор. Втора част от надпреварата включваше разрешаване на казус или ситуация, която може да възникне в хотела.
Дванадесетокласничката Анна Христова от Професионална гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“ във Варна зае първо място в тази най-оспорвана надпревара. На второ и трето място журито класира Преслава Петрова от Професионална гимназия по туризъм „Иван П. Павлов“ в Русе и Тереза Чакалова от Професионална гимназия по икономика и туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“ в Петрич.
Специалната награда на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация бе присъдена на ученика, представил Професионална гимназия по туризъм „Пейо Яворов“ в Добрич – Димитър Ангелов Георгиев. Всички двадесет и шест участници в това състезание получиха и предложения за летен платен стаж от представителите на различни комплекси по нашето Черноморие.
В категория „Най-добър млад аниматор“ отборите представиха дневни анимации и забавления за публиката с атрактивна вечерна шоу програма.
На първо място се класираха възпитаниците на Професионална гимназия по туризъм „Иван П. Павлов“ в Русе, следвани от Професионална гимназия по икономика и туризъм „Алеко Константинов“ във Велинград и Софийската професионална гимназия по туризъм. Публиката оцени представянето на младите аниматори и присъди своята награда на отбора на Професионална гимназия по икономика и туризъм „Алеко Константинов“ във Велинград. Специална награда на журито за оригиналност и новаторство получиха възпитаниците на Професионална гимназия по туризъм „Иван П. Павлов“ в Русе, а Българската ресторантьорска и хотелиерска асоциация отличи Професионална гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон“ във Велико Търново.
В надпреварата за приза „Най-добър млад барман“ тази година състезателите мериха своите умения в два рунда –куик микс /бързо миксиране/ и съвременна интерпретация на тема „Лимонада“.
Първо място спечели Александър Попев от Софийска професионална гимназия по туризъм. Втора е Виктория Михайлова от Професионална гимназия по туризъм „Иван Вазов“ в Слънчев бряг, а трети – ученикът от Професионална гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“ във Варна Борислав Чобанов. Специалната награда на БХРА бе за Катерина Стоянова от Професионална гимназия по хотелиерство и туризъм „Акад. Неделчо Неделчев“ в Сливен.
Организатор на събитието бе Министерство на образованието и науката, а домакин – Професионална гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“ във Варна.
Партньори в провеждането на състезанията са Асоциация на училищата по хотелиерство и ресторантьорство в България, Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация, Асоциация на аниматорите в България и Българска асоциация на барманите
 

Добавете Вашия коментар

TOP