Учени: Терапевтичният ефект от канабиса е ограничен

25 Юни 2015 | 09:25
0 коментара
Любопитно
Учени: Терапевтичният ефект от канабиса е ограничен

Източник: Thinkstock/Guliver

Терапевтичният ефект от канабиса е ограничен, дори несигурен, в зависимост от симптомите, показа американско изследване, анализирало резултатите от 79 клинични изпитания, предаде АФП.

Изпитанията са направени общо с 6500 участници.

Анализът показва, че понякога марихуаната помага при хронични невропатични болки и спазми от множествена склероза. Доказателствата обаче са неубедителни за някаква полза от нея при раково болните срещу гадене и повръщане заради химиотерапия, както и за хората, страдащи от безсъние и синдром на Турет. Що се отнася до безпокойството и депресията, не се наблюдава никакво подобрение.

В същото време марихуаната предизвиква страничин ефекти като замаяност, сухота в устата, гадене, умора, сънливост, еуфория, повръщане, дезориентация, объркване, загуба на равонвесие и халюцинации.

В САЩ 23 щата и столицата Вашингтон разрешават употребата на канабиса за медицински цели. Подобни закони има и в много други държави.

В коментара си двама психиатри от университета Йейл пишат, че ентусиазмът към медицинската марихуана е по-голям, отколкото позволяват данните от медицински изследвания и настояват да се изчака с широката ѝ употреба.

Добавете Вашия коментар

TOP