Учени: Сивото вещество се възстановява частично след спиране на цигарите

10 Февруари 2015 | 21:08
0 коментара
Любопитно

Загубата на сиво вещество в мозъка е по-бърза при пушачите, отколкото при непушачите, но този процес е обратим след отказване от цигарите, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес.

Канадски учени стигнали до тези заключения, след като с ядреномагнитен резонанс изследвали около 500 души, прехвърлили 70-те, в Шотландия. 36 участници били пушачи, други 223 били отказали цигарите, а 245 участници никога не били пушили.

Учените открили връзка между пушенето и ускореното изтъняване на церебралния кортекс – кората на главния мозък, под която се намира сивото вещество. Било установено също, че у отказалите цигарите кортексът изглежда "е възвърнал частично първоначалния си вид".

Учените обаче предупреждават, че при някои закоравели пушачи, отказали цигарите, възстановяването на кортекса може да отнеме повече от 20 години.

Предишни проучвания бяха свързали тютюнопушенето с ускорено намаляване на когнитивните способности, но бе трудно да се определи каква е скоростта на това намаляване, както и дали процесът е обратим.

Загубата на сиво вещество обикновено е свързвана с намаляване на когнитивните способности с възрастта.

"За отказалите цигарите, които пушели един пакет цигари дневно, е трябвало да минат 25 години без цигарен дим, за да изчезнат наблюдаваните разлики с непушачите, що се отнася до дебелината на кортекса", заявиха авторите на изследването. Те са на мнение, че отказването от цигарите може да спре изтъняването на кортекса и да позволи възстановяването му.

Резултатите от изследването са публикувани в „Молекюлър Сайкайътри“.

Добавете Вашия коментар

TOP