Учени: Продължителното заседяване увеличава риска от рак при жените

18 Юли 2015 | 08:22
0 коментара
Любопитно
Учени: Продължителното заседяване увеличава риска от рак при жените

Източник: Thinkstock/Guliver

Продължителното седене се свързва с повишен риск от развитие на множество заболявания като диабет от тип 2 и сърдечни болести. Ново проучване откри, че заседяването може да е опасно конкретно за жените, тъй като увеличава риска от няколко вида рак, съобщи „Лайвсайънс“.

Жените, които участвали в изследването и прекарвали в седнало положение повече от шест часа дневно, се оказали с по-голям риск от развитие на рак на гърдата, на яйчниците и мултиплен миелом (злокачествено кръвно заболяване), отколкото представителките на нежния пол, които изкарвали седнали по-малко от 3 часа на ден.

„По-дългото заседяване при жените се свързва с повишен риск от всякакъв вид рак“, пишат авторите на изследването, публикувано в журнала Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention.

Учените от Американската ракова асоциация изследвали здравословното състояние на 70 000 мъже и 77 000 жени в период на 17 години.

Дамите, които прекарвали в седнало положение повече от 6 часа дневно, увеличили с 10% риска от развитие на всеки вид рак, допълват специалистите.

За периода от 1992 до 2009 г. повече от 12 000 жени и 18 000 мъже, участващи в проучването, били диагностицирани с рак.

Оказва се, че при мъжете не е открита връзка между продължителното заседяване и риска от рак. Обаче при мъжете, които страдат от затлъстяване, многото време, прекарано в седене, се свързва с 11% по-висок риск от развитие на рак, сочат данните от изследването.

Учените са категорични, че трябват допълнителни проучвания, за да бъдат потвърдени данните от тяхното изследване.

Източник: Лайвсайънс    

Добавете Вашия коментар

TOP