Представители на програмиста от гр. Владимир Валерий Спиридонов, на когото през 2017 г. предстои да бъде присадена глава, до края на месеца ще уточнят състава на екипа от учени, които ще извършат уникалната интервенция, предаде ТАСС, като се позова на Никита Барвенов от екипа на Спиридонов.

Според Барвенов сега се водят преговори с руски хирурзи, трансплантолози, реаниматолози, които работят в различни учреждения на Руската академия на науките.

В резултат на преговорите ще се разбере какви именно специалисти ще участват в първата по рода си операция в света, предвидена за края на 2017 г.

От своя страна италианският хирург Серджо Канаверо, който ще извърши трансплантацията, в рамките на подготовката на експеримента си сътрудничи с китайски учени.

Те са извършили успешни опити по присаждане на глави на мишки. Предвижда се първата операция по присаждане на глава да продължи 36 часа.

За да не се разрушат тъканите толкова дълго време, главата и тялото ще бъдат охладени.

Стойността на операцията надхвърля 11 млн. долара.

В Русия законодателството не разрешава подобен род интервенции, затова тя по всяка вероятност ще бъде извършена в САЩ.

Канаверо е уверен в успеха на проекта, но някои негови колеги смятат подобен род операции за фантастика. Според Анзор Хубутия, главен лекар на НИИ за бърза помощ "Склифосовски", операцията е невъзможна, докато не бъде решен проблемът с възстановяване на гръбначния мозък.