Участникът във „Фермата” Ал. Тодоров с шокиращи разкрития за благоевградския зоопарк

10 Юли 2020 | 07:47
0 коментара
Общество

Скандалът с новородените лъвчета в благоевградския зоопарк преди дни активира гражданската позиция на бившия участник в реалити формата „Фермата” Александър Тодоров, който припомня за странна ситуация с новородено мече в същия зоопарк преди година, на която лично е бил свидетел. Пред репортер на в.„Струма” Тодоров разказа:

„Като любител на фотографията, се разхождах в зоопарка в Благоевград, за да снимам животните и докато се насочвах към клетката на мечките, видях как една от тях държи странно животно в устата си. В следващия момент осъзнах, че това е новородено мече. Както мъжката, така и женската мечка изглеждаха видимо напрегнати, защото бяха в една клетка. Реших да предупредя пазачите, които видяха какво се случва и аз си помислих, че всичко ще бъде наред и ще вземат мерки да разделят животните, защото е известно, че мъжките убиват малките мечета“.

Дни по-късно Александър се връща да попита какво се е случило с мечето, но охранителите се отнесли грубо с него и отказали информация по случая. И досега той няма никаква информация за това какво се е случило с новороденото мече, но смята, че най-вероятно е убито от бащата, тъй като и той е бил в същата клетка заедно с майката и бебето.

„Мъжките са склонни да убиват бебетата, за да може женската да се разгони отново. Точно поради тази причина мъжкият трябва да бъде изолиран от женската и новороденото. В тази клетка имаше възможност да се отделят, има врати във вътрешните помещения, които се затварят. Мечето трябваше да се отдели с майката, която да топли бебето си през цялата зима, вместо да се остави с бащата, защото се знае, че те убиват новородените“, споделя още Александър.

След този момент посещенията на Александър в зоопарка намалели. Въпреки, че от този случай е минало доста време, той решава да подаде сигнал в общината, след като разбрал за случката с новородените лъвчета, които можеше да ги сполети същата участ като мечето.

Според Александър е много важно да се инвестира в зоопарка. „Намира се на чудесно място, сградите на животните трябва да бъдат променени, а общината да инвестира сериозна сума пари. Зоопаркът трябва да се популяризира и да стане едно приятно място за посещение както от деца, така и от възрастни“.

Като любител на фотографията, той е решил да популяризира благоевградския зоопарк в социалните медии. Направил Инстаграм профил на зоопарка, където споделя снимки, които той лично заснема, както на животни от зоопарка, така и на животните в градските паркове и улици.

Вчера се разбра, че новородените лъвчета в благоевградския зоопарк настанени в клиника в София. Въпреки че е в отпуск, директорът д-р Крум Попниколов до 21 ч. вечерта изкарал „дежурство” на работното си място и лично съдействал на колегите от столичната клиника да изведат бебетата.

„Помолих го да издири клиника, която се занимава с такива случаи. Оказа се, че договорът за обслужване е изтекъл и не е подновен, затова, докато го направим, разходите на клиниката по грижите за лъвчетата ще се фактурират за сметка на общината”, обясни зам. кметът по сигурността Любен Милев.

За да се изнесат бебетата, не се наложило възрастните животни да се упояват, тъй като лъвчетата били с майката в затвореното помещение. „Отделихме ги със савака, майката излезе навън и спокойно можахме да изнесем малките”, разказа д-р Попниколов, като  обясни, че савак е подвижна врата, която се вдига и спуска със стоманено въже.

Едното от двете лъвчета било по-умърлушено и неособено подвижно. Снощи при последното чуване по телефона колегите му от столичната клиника го уведомили, че тъкмо били нахранили бебетата, състоянието им било сравнително добро.

Кметът на Благоевград инж. Румен Томов вчера сутринта бе на оглед на клетката на лъвовете в зоопарка и информира, че стартира процедура за разширяването й, за да има място за настаняване на малките лъвчета при връщането им от клиниката. Той припомни, че дарители са декларирали готовност да помогнат, като осиновят лъвчетата и финансово да подкрепят общината за създаване на условия да растат в благоевградския зоопарк. По нареждане на градоначалника специални грижи се полагат и за лъвицата, като се осигурява подходяща храна за по-бързото й укрепване след раждането. Кметът заяви, че за отглеждането на лъвчетата ще разчита на консултациите на фондации и организации с експерти и опит, за да се осигурят оптимални условия.

На въпроса за подобен случай преди повече от година с новородени мечета, които не оцелели, директорът на зоопарка д-р Попниколов обясни, че бил на място по време на раждането, но майката ги отхвърлила и мечетата не могли да оцелеят.

Община Благоевград обяви банкова сметка, в която всеки, който има желание и възможност, може да дари средства за създаването на по-добри условия за живот на малките лъвчета в зоопарка в Благоевград:

Сметка:

BG87 SOMB 91308413725344

Получател: Община Благоевград

Основание за плащане: За лъвчетата

Добавете Вашия коментар

TOP