Участникът в конкурса за секретар на община Благоевград Ивайло Велков оспорва процедурата

10 Февруари 2020 | 08:42
0 коментара
Общество

Участникът в конкурса за секретар на община Благоевград Ивайло Велков оспорва обявяването и провеждането на процедурата за избор на държавен служител. Както стана известно, позицията бе спечелена от Мария Стойнева. С жалба, подадена чрез кмета на Благоевград Румен Томов до областния управител Бисер Михайлов, той настоява резултатите да се обявят за нищожни, а конкурсът да се анулира.

Причините, посочени от Ив. Велков, са няколко – на първо място той отбелязва, че не е изпълнен предвиденият държавен контрол за провеждане на конкурси за държавни служители и допускането на кандидати до тях, тъй като съзнателно е заобиколена нормативната уредба за реда и начина на провеждането им. Справка, която направил в администрацията в Министерски съвет, посочила, че заради проект за промяна на ПМС 304 от 3 декември 2019 г., и в тази връзка временно спиране на работата на портала за регистрация на кандидатите, в цялата страна не се провеждат конкурси за държавни служители, като  единственото изключение била община Благоевград. В обявата за провеждане на конкурса длъжността не е описана за висш държавен служител, каквато е в действителност, и така съзнателно е избегната процедура за встъпване за първи път на кандидат на държавна служба. Освен това е „прескочено“ изискване за 5 г. управленски опит, посочва Велков в жалбата си.

Tой обръща внимание на странното съвпадение, че при обявени 5 конкурса за назначаване на държавни служители в община Благоевград, и петте са спечелени от временно назначените от сегашния кмет на общината. Ивайло Велков сочи още, че членовете на комисиите, провели въпросните 5 конкурса, не би следвало да са в служебни правоотношения с кандидатите, но на практика действащата като секретар е ръководител на част от изпитващите я.

Ивайло Велков настоява губернаторът на Пиринско да сигнализира КПКОНПИ и Главния инспекторат на Министерски съвет за конфликт на интереси между кмета на общината и членовете на комисията, от една страна, и спечелилия кандидат, от друга.

Ив. Велков предпочете да не коментира жалбата си до произнасянето на областния управител, което очаква да се случи най-късно до месец.

Велков е секретар на община Кочериново с 8 г. професионален опит зад гърба си. Той е стигнал до ІІІ старши ранг, като при три последователни атестации е получил най-високата оценка „изключително изпълнение“ на професионалните задължения. Ив. Велков е безпартиен и е един от петимата членове на Контролния съвет на Националната асоциация на секретарите, избран от 160-те й членове.в. Струма

Добавете Вашия коментар

TOP