Убийци и крадци искат помилване от президенството

04 Март 2024 | 12:18
0 коментара
Общество
България
Убийци и крадци искат помилване от президенството

Най-често осъдени за убийства, грабежи и кражби търсят помилване. Това показват данните от годишния доклад на комисията за помилване към администрацията на президента.

През 2023 г. до „Дондуков“ 2 са подадени 274 молби. Комисията обаче е успяла да вземе решение по 256. За голяма част от тях - 218, е излязла с отказ, а при 36 с предписание за прекратяване. Само в 2 от случаите лицата са помилвани с указ на вицепрезидента Илияна Йотова.

Това е значително по-малко в сравнение с година по-рано. През 2022 г. са помилвани 11 души, което е рекордна бройка. Обикновено на година с положително решение са между 1 или 2 случая. За последните 5 години общият брой на помилваните е 17 души.  

Превес

В доклада от комисията дават и разбивка на вида престъпления, за които осъдените искат опрощение. Отбелязва се тревожната тенденция на значителен превес на по-тежките умишлени престъпления. Близо 45 са случаите на класифицирани убийства, 36 са казусите с грабежи, а над 25 на кражби при рецидив.

Над 35 са и транспортните престъпления. Наблюдава се скок на случаите на извършване на повече от едно престъпление – грабеж, придружен с убийство, изнасилване и убийство или пък кражба и палеж. Все по-малко е броят на молбите от хора с предишно чисто съдебно минало за сметка на рецидивистите.

Профил

Профилът на осъдените, които искат помилване, са предимно мъже, най-често между 30 и 50 години. Почти половината са с основно образование. Около 33% са тези със средно и средно специално образование. Висшистите са едва 14 на сто, а неграмотните са единици.

Посочва се още, че продължава тенденцията престъпленията против собствеността да се извършват от по-млади хора, докато тежките престъпления са от лица в зряла възраст. Фактор при последните е употребата на алкохол и наркотици. Същото се наблюдава и при случаите на домашно насилие.

При близо 64% от случаите извършителите на престъпление имат брак или са във фактическо съжителство с партньора си. Самотниците са значително по-малко – неженените са около 17%, а разведените и овдовелите са 19%.

Расте и броят на изпълнение на присъди от чужди съдилища. Не се посочва  обаче колко от молбите са от лица, хванати в престъпление зад граница и върнати у нас.

„Дондуков“ 2 два пъти с отказ да смени името на летището

Администрацията на президента на 2 пъти е отказвала да смени името на летището в София. Това става ясно от доклад на комисията за преименуване на обекти от национално значение и населени места. През 2023 г. е имало две подобни искания. Първото е по идея на граждани, които са искали аеропортът да се прекръсти на генерал Борис Ганев - авиатор и инструктор.

Второто искане е било отправено от шефа на БАН Юлиан Ревалски с молба летището да носи името на Васил Левски. Гражданин от Кърджали е предложил да носи името Наимовград, но също е било отхвърлено. От „Дондуков“ 2 са се съгласили само с идеята на областния управител на Кюстендил връх в Рила да се кръсти на алпиниста Людмил Янков – Людмата.Телеграф/Тихомира Михайлова

Добавете Вашия коментар

TOP