Търговските вериги готови на гражданско неподчинение

07 Април 2021 | 13:07
0 коментара
Бизнес

Големите магазини за нехранителни стоки готвят протести и дори гражданско неподчинение, в случай че забраната такива търговски обекти с над 300 квадратни метра площ да отворят продължи и след 11 април.

Това пише в отворено писмо до премиера, министрите и Националния оперативен щаб, подписано засега от веригите Техномаркет, Технополис, Зора, Praktis, Mr. Bricolage, Aiko, Carpet Max, Praktiker, HomeMax, TechMart, Domko, Decathlon, Jysk, SportDepot, Matstar, Mania и Хиполенд.

Очаква се днес към писмото им да се присъединят още търговски вериги, които бяха затворени със заповедта на здравния министър, влязла в сила от 1 април.

"Категорично и твърдо се противопоставяме на продължаващата неравнопоставеност спрямо нашата дейност. Считаме, че в търговските обекти с площ над 300 кв. м, предлагащи нехранителни стоки, при спазване на хигиена и дистанция, не се наблюдават струпвания на хора и потокът от клиенти не оправдава наложената забрана за посещения.

Противоепидемичните препоръки и мерки са в пъти по-ефективни и адекватно приложими при по-голяма площ на магазините, а затварянето им води до пренасочването на целия клиентски поток от стотици хиляди хора към по-малки обекти, където при по-малка площ нерядко се струпват хора. Това наблюдаваме при много от отворените към момента търговски обекти и локации, където, независимо от площта, не се наблюдава спазване на дистанция и контрол върху броя на допусканите клиенти", се казва в отвореното писмо. 

Според тях ново удължаване на затварянето на големите нехранителни магазини и на търговските центрове неминуемо ще доведе до верижно влошаване на финансовото състояние на много компании в сектора, до ръст на междуфирмената задлъжнялост и на безработицата, тъй като евентуално освобождаване на служители би осигурило възможност за запазване на функционирането на бизнеса и на положителни резултати. 

Добавете Вашия коментар

TOP