Търговците на плодове и зеленчуци в Благоевград пред фалит, мандарините на пазара най - скъпи в страната

26 Февруари 2019 | 19:06
0 коментара
Общество

Голяма част от търговците на благоевградския пазар затварят сергиите си, защото оборотите са паднали драстично и все по-малко клиенти си купуват зеленчуци и плодове. Продавачите се оплакаха, че без печалба могат да издържат още два месеца, след което се очаква бизнесът им да фалира.

 

Благоевградският кооперативен пазар прилича повече на изложение, отколкото на пазар.

Дори и за празничните трапези хората  пазаруват скромно, оплакват се търговците.

Малкото продавачи, които са останали на пазара, вече са загубили надежда, че бизнесът им ще потръгне, тъй като в касите събират едва 50 – 100 лв.

А, че народа не купува е факт и с пълно право.

Тази година февруарските домати струват с 50 ст. повече отколкото миналата. Цената на едро за един килограм от оранжерийните достига 2,60 лв.

„Хората не са много съгласни с тези цени, но ние нямаме избор. Доматът в момента е 100% внос, така че всичко зависи от вноса, от борсите” , оправдават се търговците.

Висока цена през зимата имат и краставиците. На борсата оранжерийните се продават за 3,40 лв. Ако си ги купите от пазара, трябва да приготвите с един или два лева повече за килограм.

И като капак на всичко, на пазара в Благоевград се намират и най-скъпите мандарините в страната - 3,20 лв. за килограм – без семки, сладки, и със 100 % гаранция за качество според продавачите.

За сравнение, на борсите в другите градове, те струват 1,50 лв. за килограм.

Добавете Вашия коментар

TOP