Търговците на пазара в Сандански купуват доматите от производителите на цени, 2 пъти по-високи от големите прекупвачи

10 Юли 2022 | 18:01
0 коментара
Бизнес
Търговците на пазара в Сандански купуват доматите от производителите на цени, 2 пъти по-високи от големите прекупвачи

Търговците, които продават на общинския пазар в Сандански, купуват зеленчуци от местните производители на цени, близо 2 пъти по-високи от големите прекупвачи.

На ден една сергия може да продаде между 100 и 200 килограма домати, докато един зеленчукопроизводител бере от декар оранжерия между 700 и 900 килограма. И се принуждава да продава на половин цена стоката си на едро на прекупвачите, за да не остане и да се разавали. 

Към 15.30 ч. на общинския пазар в Сандански работеха само три сергии за продажба на зеленчуци и плодове, останалите 21 клетки бяха празни. На една от сергиите бе търговката Фроси Едипова, която е една от първите търговки на пазара в Сандански. На въпрос откъде купува стоката, тя сподели, че пазарува от зеленчукопроизводители от района.

„Пазаруваме доматите от с. Лебница. Цената, на която ги купуваме, е 1.20 лв. за килограм, а ги продаваме от 1.59 лв. до 1.99 лв. От няколко дни продаваме и домати ръгби. Купуваме ги на 1.60 лв. от производителя и ги продаваме по 2 лв. Ако някой ми каже, че е купил домати от производител под 1.00 лв. и ги продава на пазара, не ми се вярва. Хората от района се изхранват със зеленчукопроизводство. Клиентите ни са почти едни и същи. Но през последните години съм забелязала, че младите не пазаруват. Или ако пазаруват, купуват по 1 килограм и след това на следващия ден отново пазаруват. По-възрастните им баби и дядовци купуват в понеделник, в пазарния ден, за цялата седмица. Станахме като гърците. Те пазаруват за седмица. Не ми се вярваше, че и тук, в Сандански, ще се случи така”, коментира търговката Фросина.   На съседната сергия до нея килограм розов домат се продаваше по 1.99 лева, краставиците и тиквичките са на цена от 1.00 лев. Във вчерашния ден пресни картофи за килограм се продаваха на цена от 1.80 лева, докато преди седмица цената им бе 2.80 лева. Килограм бамя се продаваше на цена от 6.00 лева. Цената е висока, тъй като този вкусен зеленчук не се отглежда масово от земеделците. Зеленият фасул се продаваше по 2.50 лева, патладжани по 1.50 лева.  Връзка чесън можеше да се намери на цена от 6.50 лева, но и по 3.00 лева за по-дребните глави. Цената на пъпеша е 1.60 лева на килограм, а на динята – 0.70 лева. /струма/

Добавете Вашия коментар

TOP