Търговци в Банско проплакаха: Сезонът свърши, преди да е започнал, такава тежка година не сме имали

11 Март 2021 | 17:20
6 коментара
Бизнес

Сезонът в Банско свърши, преди да е започнал, така определиха  ситуацията търговците в най-големия ни ски курорт. Те споделиха, че по-тежка година не са имали никога досега, и прогнозират, че много от колегите им ще затворят и едва ли ще заработят докато кризата не отмине и да се върнем към нормалния живот. Десетки са магазинчетата и заведенията, които тази година въобще не отвориха

„Този сезон много от колегите не отвориха, защото сметките си вървят, а продажбите са минимални. Много е тежък сезонът и почти не се пазарува. Забеляза се раздвижване в началото на февруари, тъй като румънците имаха ваканция, но беше за кратко. Българите също не харчат пари за сувенири или търсят нещо символично за най-близките си хора. Българинът е добър турист, но той обича да се весели и е склонен да харчи пари в  заведенията. Фактът, че тази година те не работеха, не се отрази на оборотите на магазините. Просто хора няма, сподели собственичка на магазинче на пешеходната улица „Пирин” в Банско. Служителка от друг магазин в близост сподели, че собственикът обмисля да затваря, тъй като оборот почти няма, а няма и индикации за увеличаване поради малкия брой туристи. 

На улица „Пирин”, както и в горната част на града, също има десетки затворени магазини със закнижени стъкла и с табели, че се отдават под наем. Наематели обаче в повечето от тях тази зима не е имало въобще. Причината е ясна – коронакризата.

Някои от търговците споделиха, че работят само по няколко часа на ден, тъй като дневните посещения са единични.

„Отварям следобед и работя до към пет часа, защото и без това никой не влиза, а сметките си вървят – ток, наем. Колко време ще издържим, не мога да кажа. Специално за мен месеците юни, юли, август, дори и септември бяха по-успешни, отколкото сега, в зимния сезон. Други колеги споделят същото. Това почти не се е случвало досега, защото зимният сезон колкото и да е бил слаб за нас в предходните години, е бил по-добър от летния. Сега обаче е много тежко. Хазяите направиха отстъпки и снижиха малко наемите, но при положение че ние не работихме три месеца, а туризмът е слаб, трудно се издържа. Може би за хората, които не плащат наеми, нещата са различни, но със сигурност и на тях не им е лесно. Кризата се усеща навсякъде и по-лошото е, че скоро едва ли ще се върнем към нормалния живот“, сподели собственичка на друг сувенирен магазин на улица „Пирин”.

Доста са и затворените вече ски гардероби в горната част на града. Причината е, че туристите  осезаемо са намалели. Има и такива, които все още работят, но и при тях кризата се усеща. За да се справят, са намалили броя на персонала.

„Действително сезонът не може да се сравнява с никой досега, но това е в световен мащаб. Засега се справяме, наемодателят ни намали сериозно наема, ние сме намалили персонала и тази година имахме само 8 души, докато миналата имахме 30, но няма начин. Повечето колеги са така – работят на намален капацитет, но все пак се работи”, сподели собственик на магазин за спортни стоки и ски оборудване 

От бранша споделиха още, че много от сезонните обекти се готвят да затворят след 15 март. Повечето от тях са с бизнеси и по морето. Работещите целогодишно все още обмислят какво да правят, но всичко зависи от мерките, които ще бъдат предприети занапред на национално и регионално ниво. Всички са категорични, че ново затваряне на държавата ще се окаже пагубно, тъй като дори и неработещи, обектите дължат наеми, а собствениците не са склонни да ги опростят на 100 % за времето, в което не се работи.    

От хотелиерския бранш в Банско също очакват много от хотелите да започнат да затварят след 15 март. Тази зима и много хотели, които досега редовно са работили, въобще не са отваряли. Сред тях дори и такива, наложили се сред туристите, като „Астера”, „Премиер”, „Лион” и други./струма/

Добавени коментари

КакаМинка публикува:
13 Март 2021 | 09:21
Ами варянти има много за какати Минка ,а и никой не ве кара да ходите на скъпото ,искате да дойдете тука за 4.5 месеца и да станете милионери без да вложите пари е нема как да стане .Бая хора си работят макар и трудната ситуация ама все трябва да се мрънка типична черта на Бай Ганьо .Вашето поколение допусна това правителство да си ебава майката сега мрънкате за заплати ,работа ми мрънкайте заслужавете си го !
До манипулация публикува:
12 Март 2021 | 18:52
Няма как да работиш на 30 процента печалба,при положение,че кака ти минка от Банско ти търси за един гараж 8000лв наем за година,но не си направила простата сметка,че сезона е 100дни !!!!
БолимезаЦеко публикува:
12 Март 2021 | 17:49
На ви се Генерална промяна оти фного знаете
Манипулация публикува:
12 Март 2021 | 17:46
Глупости на търкалета нямало сезон елате събота и неделя да видите за какво става въпрос на ул.Пирин ври и кипи от народ ,а и няма как боклуците от илиенци и китай купени на безценница да се продават на 10пъти завишени цени ! Само гледате да плюето по Банско , завист и неверни клевети хора има сезон има !
Минев публикува:
12 Март 2021 | 10:18
Банско фалира а кмета си гледа у джоба само! Къде сте бе "новите"! Какво направихте за нас банскалии! Само Цеко печели а ние и трохи нямаме
Цеко публикува:
11 Март 2021 | 17:44
Мъчете си бре Я затварем Счи зоната от 15 ,03 и людето че дойда кут вас

Добавете Вашия коментар

TOP