Тъжно! Внезапно почина проф. Александър Чирков

24 Ноември 2020 | 10:25
1 коментара
Общество

Тази сутрин на 82-годишна възраст внезапно почина кардиохирургът проф. Александър Чирков.

Той е бил във Варна, почувствал неразположение през нощта, след като е вдигнал температура, съобщи Dariknews.bg.

Вижте във видеото съветите на проф. Чирков за здраве в едно от последните му телевизионни интервюта - през 2019 г.

Проф. Чирков прави първата у нас трансплантация на сърце през 1986 г. Дълги години работи в Германия, след което се връща в България. Създател и ръководител на болница "Света Екатерина".

Роден е в Лом на 27 януари 1938 г. Завършва медицина и през 1966 г. заминава за Западен Берлин, където специализира при известния кардиохирург проф. Бюхлер. Остава там като лекар в Университетската болница, после се прехвърля в Западна Германия – в университета във Франкфурт на Майн и в университета във Фрайбург, където е професор от 1981 г.

През 1984 г. се завръща в България, поканен от акад. Атанас Малеев, ректор на Медицинската академия и заместник-министър на здравеопазването. Извършва първата сърдечна трансплантация в България и на Балканите през 1986 г. Дълги години е директор на болницата „Св. Екатерина“.

Проф. Чирков печели световна популярност и признателност за професионализма си в сферата на сърдечните болести, операции, трансплантации.

"Напусна ни едно светило в медицината, помогнал на много хора. Поклон пред паметта му", написа премиерът Бойко Борисов във Фейсбук:

"С вяра в доброто и в човешкото достойнство проф. Александър Чирков прие лекарската професия като истинско призвание, което носи през целия си живот с отговорност и удовлетворение. Прощаваме се със забележителен авторитет в сферата на медицината, вдъхновител на модерната българска кардиология и кардиохирургия", пише президентът Румен Радев в съболезнователния си адрес до близките и семейството на проф. Чирков.

Държавният глава отбелязва, че проф. Чирков ще бъде запомнен с благодарност и обич не само от хората, на които съвестно и неуморно помагаше, но и от цялото българско общество като ярък пример за достойно извървян житейски и професионален път. Румен Радев припомня и думите на изтъкнатия лекар, че доброто здраве се постига със знания и любов към пациентите, със съчувствие към тяхното страдание и желание всеки да бъде излекуван и върнат при семейството си.

Професор Александър Чирков записа името си като пионер в областта на сърдечните трансплантации не само в България, но и на Балканите. Макар и търсен по целия свят, той винаги се завръщаше в родната България, посочва Румен Радев.

Българският лекарски съюз изказа своите дълбоки съболезнования на семейството, близките и колегите на починалия проф. Александър Чирков. С огромна болка и прискърбие посрещнахме новината за смъртта на нашия колега. Изключителен лекар, човек и деец ни напусна. Медицината у нас загуби един от своите колоси и иноватори, посоват от БЛС.

Добавени коментари

ЛОШО публикува:
24 Ноември 2020 | 10:37
КОЙТО КРИТИКУВА БОРКО БОРИСОВ СИ ОТИВА ЗА СЪЖАЛЕНИЕ . ПОКЛОН ДОКТОР ЧИРКОВ

Добавете Вашия коментар

TOP