Тъжно: Почина най-възрастната жителка на с Бучино

12 Февруари 2024 | 09:42
0 коментара
Общество
Благоевград
Тъжно: Почина най-възрастната жителка на с Бучино

Близо месец преди да навърши 103 г. изгасна усмивката на най-известната шегаджийка в благоевградското село Бучино Миропа Таскова.

 

Възрастната жена до последно бе душата на компанията, а близки и приятели разказваха, че при всяка възможност гледали да са край нея и да се зареждат от свежото й чувство за хумор и оптимизъм.

 

Баба Миропа има четири дъщери, 8 внуци и много правнуци и праправнуци. Преди 2 години на рождения й ден в отговор на поздравление от кмета тя за подарък поиска да я назначи на работа в администрацията, че всичко друго си имала. Преди 2 години пък подкани кумашина си Методи Стоянов – кмета на с. Дъбрава, да побърза с женитбата, че да му кумува, и му поръча кум да й намери, но временен, защото до края си остава вярна на нейния човек, споминал се 10-ина години по-рано.

„Като ме видеше из селото, все ме подкачаше: „Санде, ако ще взимаш, взимай, повече щерки заради тебе няма да раждам!“, с дълбоко уважение разказва за най-възрастната бучинка и бившият кмет на селото Санде Костадинов.

 

За себе си баба Миропа с гордост казваше, че с четирите дъщери си е изпълнила плана, и не съжаляваше, че не бе от модерните с по 1-2 деца.  Прихваше да се смее, като обясняваше как се е задомила чак на 25 г. „Пощрапах си!“, откровена бе тя, като обясняваше как свекър й я харесал за снаха, че хубаво играла хоро, била пъргава и все весела. А с мъжа си се шегувала: „Може да не съм най-хубавата, ама излъгах всичките! А сега само аз съм жива!“.

Баба Миропа цял живот се занимаваше със земеделие и тютюн. И въпреки 100-те си години четеше вестници и плетеше чорапи без очила. С присъщото си чувство за хумор посрещаше огромните букети за последните си рождени дни с репликата: „Тамън с него и накъм гробището, че мъжът ми ме чака!“.

 

Поклонението е насрочено утре в 10 часа в черквата в с. Бучино.

Добавете Вашия коментар

TOP