ТЪЖНА ВЕСТ! Почина майката на Сергей Станишев

14 Май 2015 | 17:44
1 коментара
Общество
ТЪЖНА ВЕСТ! Почина майката на Сергей Станишев

От този свят си отиде Дина Станишева, майка на политика Сергей Станишев. 

Тя е родена в град Архангелск (Русия) през 1927 г. с произход, смесващ Руската и Германската култури и с корени в Петербург. Тя избира да живее в България от 1958 г., когато пристига в София със съпруга си Димитър. 

Дина Станишева бе филолог, професор и доктор на науките в БАН Софийския университет "Св. Климент Охридски" , където до последните години остана уважаван учен, търсен преподавател и ръководител, мощен проводник на структурализма в езикознанието.  Обектът на нейния научно-изследователски интерес – сравнителна граматика на славянските езици – отразяваше екзистенциалната ѝ нагласа: да сговори диалектически различните произходи в себе си, да потърси и оцени другостта и да осмисли себе си като индивид в едно по-широко поле от близки култури и народи. 

 

 

"Широко скроена личност с покоряваща щедрост към хората,  тя спонтанно претворяваше професионалните взаимоотношения с колеги, докторанти и студенти в близки и дълготрайни приятелства. Дина изграждаше в близките си един особен критичен поглед към реалностите на света, и хората, близки с нея, винаги ще се допитват мислено до този поглед, когато е необходимо да вземат трудни решения", се казва в съобщение от семейството. 

Поклонението ще се състои в събота - 16 май, от 11.30 часа в Ритуалната зала на Централните софийски гробища.

Съболезнования на близките й. 

Добавени коментари

Кипре публикува:
14 Май 2015 | 17:53
ЛЕНИН ДА Я ПРОСТИ ! ОТИ ТЯ ДРУГ БОГ НЯМА!

Добавете Вашия коментар

TOP