Турската компания „Гаранти Коза“ започва строежът на мегакомплекса „Гранд каньон“ в София

19 Април 2017 | 16:06
0 коментара
Общество
Предвижда се изграждането три жилищни сгради – „Рила“ (на 30 етажа, с височина 114 м), „Пирин“ (19 етажа, 84 м) и „Витоша“ (16 етажа, 73 м)

Турската компания „Гаранти Коза“ (Garanti Koza) започва реализирането на проекта си „Гранд каньон“ в столичния квартал „Младост“, след като получи разрешение за строеж за първата фаза.

В началния етап на строителството на мултифункционалния комплекс се бъдат изградени хотел, две жилищни сгради и търговско-развлекателен център с обща площ 91 882 кв.м. Очаква се строителството да бъде завършено през лятото на 2020 г., съобщи capital.bg, позоваващ се на информация от инвеститора.

Проектът, който ще е на мястото на бившата „Аско Деница“, беше представен още през 2014 г., а година по-късно получи и сертификат за приоритетна инвестиция от правителството. Тогава „Гаранти Коза-България“ пoe aнгaжимeнт дa влoжи 120 милиoнa лeвa в пъpвия eтaп нa ĸoмплeĸca и дa paзĸpиe 240 paбoтни мecтa cлeд зaвъpшвaнeтo. Плановете на компанията са да изгради на терена, който купи през 2013 г. за 23 млн. лв., три жилищни сгради – „Рила“ (на 30 етажа, с височина 114 м), „Пирин“ (19 етажа, 84 м) и „Витоша“ (16 етажа, 73 м). В тях ще има общо около 700 апартамента.

grandkanionmladost2
„Гаранти Коза“ пoe aнгaжимeнт дa влoжи 120 млн. лв. в пъpвия eтaп нa ĸoмплeĸca и дa paзĸpиe 240 paбoтни мecтa cлeд зaвъpшвaнeтo

„Гранд каньон“ ще включва още търговски център на пет нива, две от които подземни, с общо 40 хил. кв.м търговски площи, кинокомплекс със седем зали, детски център, супермаркет, фитнес и СПА център, няколко обособени зони със заведения и кафенета и др. Целият комплекс ще е разположен на парцел от 43 дка, който ще намалее до 37 дка след изграждането на прилежащата улична инфраструктура и даряването й на общината, обясняват от турското дружество.

Първоначалният план за завършването на комплекса беше то да стане факт през януари 2018 г., но липсата на строително разрешително отмества срока.

В началото на март 2017 г. стана ясно, че главният архитект на района Весела Тасева е подписала разрешителното за строежа, в резултат на което кметът на „Младост“ Десислава Иванчева обяви, че тя ще бъде освободена.

Сред най-сериозните критики към проекта е, че той ще е много по-висок от останалите сгради в квартала и ще задръсти ключова зона. В съобщението си от вторник „Гаранти Коза“ уточняват, че височината на сграда „Рила“ ще е само с 5 етажа повече от най-високите съществуващи блокове в жк „Младост“ 1″.

 

 

Добавете Вашия коментар

TOP