Туристът в Беласица искал да си направи снимки, но паднал

07 Февруари 2021 | 15:41
0 коментара
Общество

Приключи спасителната акция в Беласица. След 18 чaса, туристът, който падна в пропаст под върха, беше свален и транспортиран в Югозападната болница в Петрич. Спасителната операция се оказа много трудна и продължи и цяла нощ. 

Сигналът за двама бедстващи туристи под връх Радомир в Беласица планина е получен вчера около обяд. Планински спасители от Сандански и Благоевград тръгват към мястото. Късно снощи спасителите откриват туристите, като единият от тях е в тежко състояние. Заледени участъци, сняг, скали, вятър и минусови температури съпътстват работата на спасителите. Тежки условия трудни терени, сложен терен... Беласица е най стръмната планина. Уникален късмет е изкарал имал е дни, заяви Кристиян Урумов - ПСС Сандански.

По възможно най трудния терен беше станал инцидентът. Те са решили да си направят снимки от изгрева тръгват обратно и момчето се пързаля на долу около 300 м, обясни Кирил Стоянов - кмет на село Самуилово. Сигналът подава Димитър Наков, който прави първи опити, за да помогне пострадалия му спътник.

Подхлъзна се и падна, теренът беше мек но имаше участък заледен. Аз останах и слязох, и го намерих беше Ок. Аз една година ходя но този терен беше ужасен и затова искам да благодаря на хората, каза Димитър Наков пред БНТ. 

Опасенията за счупени крайници бяха отхвърлени след направени рентгенови снимки.

За момента има скъсани коленни връзки, фрактура не виждам, каза д- р Митко Циканделов.

От планинската спасителна служба предупредиха, че въпреки топлото време и високите температури, всички туристи трябва да бъдат добре екипирани, преди да потеглят във планината.

Добавете Вашия коментар

TOP